Business Internaţional

Turcia: mai greu, dar merge

07.10.2004, 00:00 12



Turcia si-a revenit dupa criza din 2001, care i-a zguduit economia, si "este in acest moment pe cale sa devina o economie de tip tigru", relateaza BBC. Pe de o parte, acestea sunt vesti bune pentru Turcia dar nu garanteaza relansarea economica. Ambitia principala a guvernului turc este, acum, aderarea la Uniunea Europeana. Comisia Europeana a recomandat ieri, inceperea negocierilor de aderare cu Turcia.



Liderii europeni vor lua decizia finala in decembrie. Desi exista si alte probleme la care se pot referi, hotararea de incepere a negocierilor se bazeaza pe argumente economice. Turcia va trebui sa demonstreze cat de bine se poate supune regulamentelor UE cu privire la protectia muncii, deficitul bugetar si comertul liber. Uniunea Europeana a facut previziuni in legatura cu costurile aderarii Turciei dar nici un raport final nu a fost dat publicitatii. Estimarile variaza: aceasta tara ar putea primi subventii pentru aderare intre 16,5 si 33,5 miliarde de euro. Toata atentia este indreptata catre economia Turciei si din acest punct de vedere performantele sunt impresionante. Fondul Monetar International a fost impresionat de revenirea rapida, dupa ce tara a fost pe punctul de a intra in colaps economic, la sfarsitul anului 2000. Ca urmare, Turcia a initiat un program de reforma economica, asigurand independenta Bancii Nationale si fluctuatia libera a monedei. In ultimii trei ani, cresterea economica a fost de 6-7% depasind nivelul de 5%, previzionat de FMI. Inflatia a scazut de la 100%, cat era acum zece ani, la valori cu o singura cifra. Dar datoria imensa pe care o are Turcia (23 de miliarde de dolari catre FMI si miliardele imprumutate de pe pietele internationale de capital) ramane un obstacol major in calea aderarii.



Acesta datorie este cauzata de imprumuturile masive determinate de eforturile de a demara reforma sistemului bancar. In tarile UE, datoria publica este in jur de 40% din PIB. In cazul Turciei, datoria reprezinta 80% din PIB, deci dublul statelor europene. Directorul Departamentului European al FMI apreciaza evolutia Turciei, dar considera ca economia sa este departe de a fi o economie de piata. Privind in viitor, trebuie spus ca este esential ca Turcia sa realizeze un plan viabil de restiture a datoriilor. Se poate ca perspectiva aderarii la UE sa determine guvernul sa isi focalizeze toata energia catre reforma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO