Business Internaţional

Turcia vrea să cumpere 100 de avioane de vânătoare americane F-35

Turcia vrea să cumpere 100 de avioane de vânătoare americane F-35

Autor: Mediafax

23.02.2012, 13:01 324

Turcia intenţionează să achiziţioneze 100 de avioane de vânătoare americane de tip F-35, dintre care două vor fi livrate în 2015, valoarea contractului fiind estimată la 16 miliarde de dolari, a declarat ministrul turc al Apărării, Ismet Yilmaz, citat joi de publicaţia Milliyet, relatează AFP.

"Turcia intenţionează să achiziţioneze 100 de avioane F-35, două fiind livrate în 2015", a declarat ministrul în timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri în Parlament, conform Milliyet.

Turcia, asociată acestui proiect aeronautic major, anunţase deja posibilitatea de a cumpăra 100 de exemplare F-35 sau Joint Strike Fighter (JSF), un avion de vânătoare dotat cu o tehnologie care îl face invizibil pe radare produs de Lockheed Martin, pentru a îşi înlocui flota compusă din avioane F-4 McDonnell Douglas şi Falcon F-16.

Este o premieră faptul că un responsabil turc anunţă costul proiectului pe care Turcia îl va suporta. Ministrul a mai menţionat şi că va reconsidera numărul aparatelor de zbor pe care ţara sa le va cumpăra.

Pentagonul a confirmat recent că preţul de cumpărare al avionului va creşte din cauza întârzierilor şi a numărului de comenzi mai puţin importante venite din partea ţărilor aliate.

F-35 este cel mai costisitor program de înarmare al Pentagonului, selectat de către Statele Unite şi alte opt ţări: Marea Britanie, Italia, Olanda, Turcia, Canada, Australia, Danemarca şi Norvegia. Şi Israelul a selectat acest program.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO