Business Internaţional

Ucraina asteapta pana in mai pentru banii de la FMI

05.04.2010, 23:07 11

Ucraina ar putea primi urmatoarea transa din creditul de urgentade la Fondul Monetar International in luna mai, potrivitprimului-ministru Mykola Azarov, scrie Bloomberg.

"Speram sa reluam cooperarea in luna mai", a marturisit Azarov,dupa ce o delegatie a FMI a facut o vizita la Kiev. Guvernul vaincerca sa reduca deficitul bugetar la 6% din Produsul Intern Brutin 2010, conform declaratiilor primului-ministru ucrainean, care arefuzat sa dezvaluie valoarea probabila a cheltuielilor.

Statul a fost nevoit sa apeleze la ajutorul FMI pentru un creditde urgenta in valoare de 16,4 mld. dolari inca din noiembrie 2008pentru a evita intrarea in incapacitate de plata dupa ce crizamondiala a redus cererea pentru exporturi, in special otel, si aafectat aproximativ 20 de creditori.

O parte din cele 10,6 mld. dolari primite pana acum de la fondau fost utilizate de Ucraina pentru reducerea deficituluibugetar.

"Misiunea a facut progrese semnificative in a intelegeprioritatile guvernului in ceea ce priveste bugetul pe 2010", aspus Max Alier, reprezentantul FMI la Kiev.

FMI nu va impune reguli in ceea ce priveste cheltuielilebugetare, insa stabileste tinta de deficit bugetar la 6% din PIB, aspus Azarov, care s-a intalnit cu seful misiunii creditorului de laWashington, Thanos Arvanitis. "Este problema noastra ce masuri vomadopta pentru a reduce deficitul bugetar", a mai adaugatprimul-ministru.

Primul-ministru doreste ca in urmatorii doi ani si jumatateeconomia sa ajunga din nou sa creasca in acelasi ritm ca inainte decriza. PIB-ul statului a avansat cu 7,9% in 2007 si 7,3% in2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO