Business Internaţional

Ucraina limiteaza accesul strainilor la instrumente financiare pe termen scurt

24.05.2005, 18:28 15

Ministerul ucrainean al Finantelor a anuntat ca va impiedica accesul investitorilor straini la tranzactionarea de instrumente financiare pe termen scurt, in incercarea de a limita actiunile speculative generate de aprecierea monedei nationale.

"S-a decis limitarea la 365 de zile a perioadei in care cetatenii nerezidenti nu vor putea investi in instrumente care ajung la scadenta inainte de acest termen", a declarat seful departamentului de gestiune a datoriei publice, Halina Pakaciuk. Oficialul a precizat ca decizia care are ca termen finele anului 2005 a apartinut bancii centrale, ingrijorata ca afluxul de valuta va influenta evolutia monedei nationale.

Banca centrala a stabilit o tinta de 5,05 hrivne (moneda nationala a Ucrainei) pentru un dolar. Investitorii nerezidenti detin peste un miliard de dolari din datoria publica.

Pakaciuk a precizat ca ministerul a decis sa adopte propunerea bancii, intrucåt fondurile provenite de la acesti investitori au o influenta considerabila asupra situatiei monetare.

Consilierul ministrului de finante, Vitali Lisovenko, a declarat ca reducerea deficitului bugetar va permite guvernului sa diminueze imprumuturile externe prin obligatiuni. El a adaugat ca Ucraina ar putea emite euroobligatiuni in cursul anului, daca guvernul nu va reusi sa obtina finantare din partea institutiilor internationale de profil. Lisovenko a precizat ca deficitul bugetar al Ucrainei ar putea sa scada, in acest an, sub tinta de 1,6% din PIB. "Credem ca la sfårsitul anului deficitul va fi sub 1,6%. Poate ca acest lucru nu este favorabil investitorilor de pe piata de capital. Va fi o penurie de obligatiuni ucrainene pe piata de profil", a mentionat oficialul.

Unul dintre analistii bancii WestLB din Varsovia, Tomasz Balamut, a opinat ca decizia de restrictionare a investitiilor are rolul de a evita speculatiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO