Business Internaţional

Ucraina plateste gazul rusesc cu bani din rezerva bancii centrale

03.01.2010, 23:10 17

Ucraina a primit aprobarea din partea Fondului MonetarInternational (FMI) de a folosi o parte din rezerva bancii centralepentru a plati gazul importat din Rusia, desi FMI va continua samentina blocata acordarea de noi transe din imprumut pana candoficialii de la Kiev nu vor veni cu masuri concrete de reducere adeficitului bugetar, scrie Bloomberg.

"Consiliul executiv al FMI a aprobat solicitarea guvernuluiucrainean de a modifica criteriile de performanta privind rezerveleinternationale nete (RIN), asa cum s-a specificat in acordulstand-by, cu scopul de a reduce nivelul RIN de la finalul luniidecembrie cu circa 2 mld. dolari (1,4 mld. euro)", potrivit unuianunt al FMI. Astfel, Ucraina va putea dispune de "resurseleexistente pentru a realiza plata unor datorii externe, fara ca FMIsa deblocheze o noua transa".

Ucraina trebuia sa primeasca in noiembrie anul trecut o nouatransa de 3,4 mld. dolari din imprumutul total de 16,4 mld. dolaricontractat de la FMI, insa acordarea fondurilor a fost amanata dupace guvernul de la Kiev nu a reusit sa se conformeze cerintelorprivind reducerea cheltuielilor bugetare. Fostul stat sovietic sebazeaza pe banii primiti de la FMI pentru a se mentine pe linia deplutire si pentru a achita la timp gazele naturale primite de larusi.

Decizia FMI de a permite reducerea rezervelor monetare este "undemers remarcabil", a declarat Timothy Ash, director de cercetarepentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa in cadrul Royal Bank ofScotland. "Se pare ca FMI a optat sa reduca presiunile de pe umeriiguvernului ucrainean, orientandu-se asupra repercusiunilorregionale ce ar putea aparea. FMI nu vrea sa fie motivul pentrucare Europa sa inghete din nou in iarna aceasta", potrivit luiAsh.

Guvernul de la Kiev are nevoie de fonduri pentru a compensadiferentele dintre pretul pe care Naftogaz il plateste pentru gazulrusesc si pretul pe care compania ucraineana de stat il percepe dela consumatorii nationali.

Rusia a oprit exporturile de gaz natural ce tranziteaza Ucrainala inceputul lunii ianuarie 2009 pentru prima oara in ultimii treiani, creand probleme in o serie de state europene in cea maifriguroasa perioada a anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO