Business Internaţional

UE ar putea cere băncilor să pună mai mulţi bani deoparte

Autor: Catalina Apostoiu

26.10.2010, 23:50 23

Uniunea Europeană ar putea impune băncilor să deţină rezerve decapital suplimentare, dincolo de nivelurile minime propuse deautorităţile mondiale luna trecută prin noile reglementări BaselIII, potrivit Bloomberg.

Creditorii ar putea fi aşteptaţi să deţină capital suplimentarîn perioadele de boom în încercarea de a preîntâmpina o nouă crizăfinanciară, a declarat Chantal Hughes, purtător de cuvânt alcomisarului european pe probleme legate de serviciile financiareMichel Barnier.

"O lecţie vitală a crizei financiare este că băncile trebuie sădeţină niveluri suficiente de capital", a declarat Hughes. ComisiaEuropeană va aştepta opinii privitoare la propunerile lansatepentru băncile din cadrul blocului, a adăugat Hughes.

Comitetul de Supraveghere Bancară de la Basel a oferitautorităţilor opţiunea introducerii unei rezerve suplimentare decapital pentru restrângerea creditării excesive care a dus la crizafinanciară. Aceste rezerve vor ajuta în acelaşi timp băncilecreditoare să absoarbă pierderile înregistrate în perioade derecesiune.

Propunerile de la Basel sunt cele mai stricte propuneri adoptatedin momentul în care ţările au început să reglementeze sistemulbancar mondial împreună în anul 1974.

Federaţia Bancară Europeană, un grup de lobby din cadrulindustriei, a anunţat că şi-a semnalat deja "temerile privitoare laimpunerea unui nou nivel de rezerve" către comitetul de la Basel."Noile măsuri europene nu vor face decât să înrăutăţeascăsituaţia", se arată într-o declaraţie a Federaţiei.

Grupul de la Basel este de acord că aşa-numitul "countercyclicalcapital buffer" ar putea ajunge la 2,5% din activele unei bănci.Acesta are rolul de a proteja băncile în cazul în care cicluleconomic se schimbă brusc şi apare un număr mare de crediteneperformante.

"Comisia este conştientă de necesitatea ca reglementările decapital să fie bine gândite, de aceea aşteaptă opinii", a declaratHughes.

Autorităţile financiare din 27 de ţări, inclusiv Ben Bernanke,preşedintele băncii centrale americane (Fed), şi Jean-ClaudeTrichet, preşedintele Băncii Centrale Europene, încearcă sădetermine de luni întregi noile constrângeri la care ar urma să fiesupusă industria bancară.

Pe termen lung, dacă noile reguli vor funcţiona corect, băncilorvor fi mult mai capabile să absoarbă şocuri violente, iar şanseleizbucnirii genului de criză cu care lumea s-a confruntat în ultimiitrei ani vor scădea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO