Business Internaţional

UE are un plan pentru salvarea Greciei, dar il tine secret

16.03.2010, 23:10 20

Guvernele din zona euro au anuntat ca sunt pregatite sa ajuteGrecia prin acordarea unui sprijin financiar de urgenta, insa felulin care o vor face nu a fost prezentat in mod concret.

Politicienii din cele 16 state ce utilizeaza moneda euro au pusla punct o strategie privind acordarea unor imprumuturi de urgenta,in cazul in care masurile de austeritate adoptate de Grecia, invaloare de 4,8 mld. euro, nu vor reusi sa o indeparteze de buzaprapastiei, scrie Bloomberg.

O suma concreta nu a fost propusa insa, iar singurul detaliucunoscut este faptul ca guvernele din zona euro vor acordaimprumuturi directe, bilaterale, si nu garantii, potrivit FinancialTimes.

Intalnirea ministrilor a continuat ieri, cand s-a discutatreglementarea fondurilor de hedging si a CDS-urile, dar nu s-aajuns la niciun acord privind aceste subiecte.

Germania va da bani doar in ultimul moment

Diferentele de viziune intre liderii europeni reflecta o Europacanalizata pe doua viteze. De o parte a baricadei se afla celelaltestate din Europa de Sud, Comisia Europeana si, bineinteles, Grecia,care se tem ca Atena nu-si va putea refinanta datoriile inprimavara. La polul opus, Germania si Franta, cele mai marieconomii din Uniune, privesc cu reticenta ideea de a plati pentrugreselile comise de greci. Germania, care ar fi nevoita saparticipe cu o contributie importanta in ajutorul ce vizeaza Atena,insista ca nu isi va asuma niciun angajament cu privire lasprijinirea Greciei pana in momentul in care tara chiar va fi pepunctul de a intra in incapacitate de plata.

Ministrul elen de finante George Papaconstantinou a salutatinitiativa oficialilor din zona euro, considerand ca aceasta este"o masura buna", in ciuda faptului ca inca planeaza incertitudiniasupra sumei oferite si a conditiilor impuse.

Desi Grecia a reusit luna aceasta sa vanda obligatiuni invaloare de 5 mld. euro, adevaratul test vine in aprilie si mai,cand va trebui sa ramburseze datorii de peste 20 mld. euro.

Grecii se descurca singuri

Oficialii europeni au subliniat faptul ca recentele masuri deausteritate lansate de Atena si relaxarea presiunilor fiscale arputea ajuta Grecia sa iasa din criza fara sprijin din parteapartenerilor europeni.

Dupa intalnirea de luni seara a ministrilor de finante din zonaeuro, Jean-Claude Juncker, premierul Luxemburgului, a declarat ca"statele membre ale zonei euro vor lua masuri coordonate, daca seva dovedi ca astfel de demersuri sunt necesare. Noi insa credem canu vor fi necesare".

"Conditiile tehnice ale acestui imprumut sunt puse la punct sipot fi organizate in orice moment. Insa Grecia nu a solicitatniciun ajutor", a precizat Josef Proll, ministrul austriac definante. Omologul sau olandez, Jan Kees de Jager, a aratat ca toateguvernele din zona euro vor contribui la sprijinirea statuluimediteranean, insa vor cere Cabinetului elen sa plateasca o primapentru imprumuturile primite, astfel incat sa fie motivat sa isirefinanteze datoriile prin intermediul pietelor financiare.

Economistii sunt de parere ca planul de salvare a Greciei poateconstitui de fapt un pas inainte in ceea ce priveste cooperareaeconomica din zona euro.

"Am asista la prima facilitate financiara organizata de statelemembre ale UE, care incearca sa aplaneze o problema a unei singuretari", a explicat Jacques Cailloux, analist pentru RBS EuropeanEconomics.

Englezii au fost criticati pentru deficit

Planurile guvernului din Marea Britanie cu privire la reducereadeficitului bugetar nu sunt suficient de ambitioase, potrivit unuiraport al Comisiei Europene, scrie BBC News. Raportul avertizeazaca Londra nu va reusi pana in 2015 sa aduca gaura bugetara lalimita de 3% impusa de UE. Deficitul Marii Britanii este asteptatsa atinga anul acesta 178 mld. lire sterline (195 mld. euro), adica12,6% din Produsul Intern Brut. Guvernul britanic a criticatrecomandarile Comisiei Europene de a face mai multe eforturi invederea micsorarii deficitului bugetar pe termen mediu, argumentandca un asemenea demers ar aduce prejudicii serviciilor publice saucontribuabililor. "Consideram ca daca am respecta planul Comisiei,am mai scoate inca 20 mld. lire (22 mld. euro) din economie pana in2014-2015", a declarat Liam Byrne, secretar de stat al Trezorerieibritanice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO