Business Internaţional

UE pregateste un pansament de 70 mld. € care sa nu lase criza Greciei sa se extinda

09.05.2010, 23:40 19

Ministrii de finante din zona euro vor sa creeze un "mecanism destabilizare", dupa modelul Fondului Monetar International, care saprevina propagarea crizei din Grecia catre celelalte state cefolosesc moneda unica europeana.
Liderii europeni s-au intalnit ieri pentru a discuta aspecte legatede infiintarea unui asemenea fond, care ar putea pune la dispozitiatarilor aflate in situatii-limita finantari de pana la 70 mld.euro, scrie BBC News.
Majoritatea ministrilor de finante prezenti duminica la Bruxellesau vrut ca detaliile privind acest mecanism sa fie stabiliteinainte ca sedintele de tranzactionare din Asia sa se deschida,pentru a evita ca panica investitorilor sa continue sa afectezezona euro.
Totusi ideea intampina dificultati. De exemplu, Marea Britanie s-aopus din start unui program financiar de asemenea anvergura.Totodata, stabilirea cuantumului cu care fiecare stat in parte vaparticipa la acest proiect ar putea crea divergente la nivelcomunitar.
In ciuda faptului ca ajutoarele financiare sunt interzise potrivittratatelor Uniunii Europene (UE), executivul european a anuntat cavrea sa extinda o clauza existenta in Tratatul de la Lisabona princare state precum Ungaria si Letonia au putut primi ajutor dinpartea UE in momentul in care s-au confruntat cu dificultati, lainceputul crizei.
Comisia Europeana vrea insa sa puna la punct un proiect mult maiambitios, cu ajutorul caruia sa finanteze imprumuturi in valoare demiliarde de euro pentru statele cu probleme. Potrivitcorespondentilor BBC, oficialii europeni au lucrat tot weekendultrecut pentru a grabi punerea in aplicare a acestui mecanism. Subincidenta noilor propuneri, Comisia Europeana ar urma sa imprumutebani pentru mecanismul de stabilizare direct de pe pietele decapital, pentru a garanta datoriile natiunilor cu probleme.

Tarile sudice sunt pe teren minat
Oficialii spera de asemenea ca aceste garantii vor preveniraspandirea crizei din Grecia catre celelalte state din zona eurocu deficite bugetare si datorii mari, in special Portugalia,Irlanda si Spania.
Intalnirea de la Bruxelles s-a finalizat si cu angajamente petermen lung din partea liderilor europeni, printre care si deciziade a accelera reducerile de cheltuieli bugetare la nivelul zoneieuro si stabilirea unor sanctiuni mai drastice pentru statele caredepasesc limitele privind nivelul datoriei si al deficitului, asacum a facut Grecia in ultimii ani, scrie The Wall Street Journal.Liderii politici din zona euro au dorit sa demonstreze in ultimelezile capacitatea de a putea actiona rapid in situatii-limita.Intalnirea de vineri, prin care ultimele detalii privind ajutorulde 110 mld. euro pentru Grecia au fost stabilite, banii urmand safie pusi la dispozitia guvernului de la Atena in urmatoarele zile,a incheiat o saptamana tumultuoasa, in care pietele financiare aureactionat violent la situatia Greciei, in timp ce moneda unicaeuropeana si-a continuat declinul.

Prea tarziu pentru Grecia?
Cu toate acestea, un acord la nivel european cu privire lasprijinirea statului elen a venit destul de tarziu, si multieconomisti au avertizat ca o interventie mai prompta ar finecesitat cel mult 50 mld. euro si ar fi calmat spiritele pepietele financiare, permitand Greciei sa se imprumute la costurirezonabile.
Explicatia tuturor masurilor pe care statele din zona euro le-auluat in ultimul timp sta in mentinerea credibilitatii in monedaunica. "Vom apara moneda euro, oricare ar fi sacrifiicile", adeclarat Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene.
"Europa incepe sa lucreze in tandem. Timpul va spune insa dacaaceste angajamente sunt suficiente pentru a satisface pietele deobligatiuni", a explicat Chris Rupkey, economist-sef in cadrulfilialei newyorkeze a Bank of Tokyo- Mitsubishi.
Ideea unui Fond Monetar European a aparut in urma cu doua luni,atunci cand ministrul german de finante Wolfgang Schauble adeclarat ca actuala criza prin care trece Grecia demonstreazafaptul ca zona euro ar trebui sa ia in considerare crearea uneiorganizatii cu puteri similare celor de care se bucura FondulMonetar International.
Coincidenta face ca liderii europeni sa fi anuntat detalii privindacest proiect chiar de Ziua Europei (9 mai), cand, in urma cu 60 deani, ministrul francez de externe Robert Schuman propunea crearea aceea ce cu totii cunoastem astazi drept Uniunea Europeana.

Euro, principala victima
Moneda unica europeana a continuat sa se deprecieze saptamanatrecuta, dupa ce oficialii europeni nu au reusit sa temperezetemerile ca problemele Greciei vor contagia si alte state din zonaeuro. Astfel, euro a incheiat saptamana pe rosu, inregistrand oscadere de 4,1 procente in raport cu dolarul american, adica celmai puternic declin saptamanal de dupa octombrie 2008, scrieBloomberg.
Joi, moneda europeana a afisat cea mai mare cadere intraday dinultimul an, dupa ce presedintele Bancii Centrale EuropeneJean-Claude Trichet a declarat ca in cadrul unei reuniuni strategiieuropeni nu au discutat si despre posibilitatea cumpararii deobligatiuni guvernamentale ca alternativa la evitarea uneicontagiuni dinspre Grecia. Euro se afla vineri la o cotatie de1,2755 dolari, dupa ce in ultima zi a saptamanii a reusit sarecupereze usor din declin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO