Business Internaţional

UE şi FMI, nemulţumite de eforturile Greciei de a ieşi din criză - oficial elen

UE şi FMI nemulţumite de eforturile Greciei de a ieşi din criză - oficial elen

Autor: Anca Dumitrescu

12.05.2011, 17:19 415

Inspectorii Comisiei Europene şi ai FMI aflaţi în Grecia pentruevaluarea aplicării reformelor economice au identificat deficienţeîn eforturile autorităţilor elene de a scoate ţara din crizaprofundă a datoriilor, potrivit unui oficial guvernamental elen,transmite Reuters.

Reprezentanţii UE şi ai FMI analizează în această săptămână dacăGrecia ar trebui să primească a cincea tranşă din programul desusţinere de 110 miliarde de euro convenit anul trecut şi dacăpovara datoriilor este sustenabilă.

"Se formează opinia că există dificultăţi. Sunt îngrijoraţi căexistă un risc mare ca ţintele referitoare la venituri să nu fieatinse şi insistă pentru reduceri mai ample de cheltuieli", adeclarat oficialul elen.

Miza discuţiilor este o tranşă de împrumut de 12 miliarde deeuro care ar trebui furnizată în iunie, esenţială pentru acoperireaunui necesar imediat de finanţare, de 13,7 miliarde de euro. Înlipsa acestui sprijin, Grecia poate intra efectiv în incapacitatede plată.

Guvernul elen a aplicat măsurile stricte de austeritate impusede creditorii internaţionali, care au dus însă economia înrecesiune şi au nemulţumit nu doar populaţia ci şipoliticienii.

Premierul George Papandreou a convocat două şedinţe de guvern înaceastă săptămână pentru a cere miniştrilor să îşi dublezeeforturile, din cauza situaţiei extrem de dificile.

Grecia a recunoscut că este posibil să nu poată reveni pepieţele de obligaţiuni anul viitor, iar investitorii se tem că, înlipsa unui ajutor suplimentar, va avea loc o restructurare în caredeţinătorii de datorii elene vor suporta o parte din pierderi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO