Business Internaţional

UE va modifica legea TVA din sectorul financiar

30.11.2007, 14:07 24

Propunerea va trebui examinata de catre Parlamentul European si aprobata de ministrii de finante din tarile membre.
Serviciile financiare si de asigurari sunt, in general, scutite de la plata TVA, in urma unei legi promulgate in 1977, dar aceasta nu este aplicata in mod consecvent pe intreg teritoriul UE.
"In mod frecvent Curtii Europene de Justitie i s-a cerut sa revizuie scaparile legislative continute si sa clarifice interpretarea corecta a acestei legi", se arata in comunicatul comisiei.
Noul proiect de lege se axeaza in principal pe redefinirea segmentelor financiare care vor fi scutite de la plata TVA. Totusi, unii juristi au avertizat ca noile definitii implicate de proiectul de lege ar trebui mai intai testate in practica. "Problema care se pune este cat de functionale sunt ele in viata reala", a declarat Greg Sinfield, partener al firmei de avocatura Lovells.
Mai mult, institutiilor financiare li se acorda dreptul de a opta pentru taxarea propriilor servicii, in cazul in care se doreste acest lucru. Aceasta precizare exista deja in actuala directiva privind TVA, dar nu este folosita prea des de catre statele membre, chiar daca este extrem de utila in cazul in care serviciile oferite de institutiile financiare se adreseaza celorlalte segmente de business. "A lasa lucrurile in starea actuala nu este o optiune foarte fericita", spune Laszlo Kovacs, comisarul european pentru taxe si impozite. Masura va fi atat in beneficiul jucatorilor de pe piata financiara, cat si in cel al statelor membre, prin reducerea posibilitatilor de interpretare gresita a legii.
Legea va imbunatati competitivitatea institutiilor bancare si de asiagurari care activeaza pe piata europeana, oferindu-le acestora posibilitatea de a-si controla mai bine operatiunile, fara a fi nevoite sa ascunda costurile legate de TVA nerambursabila.
Clientii isi vor reduce, de asemenea, costurile prin decontarea TVA platita pentru serviciile financiare si de asigurari, a adaugat Comisia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO