Business Internaţional

Ultima decolare a Concorde

26.06.2003, 00:00 23



Pe 24 octombrie, cand Concorde va efectua ultimul sau zbor din New York catre aeroportul londonez Heathrow, se va incheia o ultima etapa a erei zborului comercial supersonic.



Luna viitoare, peste 1000 de persoane vor avea ocazia sa zboare gratuit cu celebrul avion, iar pe parcursul ultimii saptamani a lunii octombrie, British Airways va organiza o serie de zboruri demonstrative in Marea Britanie si in SUA.



Cu toate ca au trecut 27 de ani de la primul zbor supersonic din ianuarie 1976, industria aeronautica inca nu are planuri pentru un succesor al lui Concorde.



British Airways a negat afirmatiile potrivit carora va ceda cele sapte avioane Concorde catre compania Virgin Atlantic. Richard Branson, presedintele Virgin, a facut luna trecuta o oferta de a cumpara flota Concorde pentru 5 milioane de lire sterline.



BA si Air France, companiile care au exploatat Concorde, au explicat inca de la inceputul anului faptul ca sunt nevoite sa intrerupa zborurile supersonice din cauza cresterii accelerate a pierderilor, a reducerii numarului de pasageri si din cauza cresterii costurilor.



Directorul de marketing al BA, Martin George a afirmat ca singurile curse rentabile sunt cele intre New York si Londra, in special datorita cuplurilor care isi sarbatoresc nunta de aur sau de argint prin zboruri supersonice.



Air France a incetat zborurile comerciale supersonice inca din mai iar cele 5 avioane Concorde pot fi deja admirate in muzeele din Europa si SUA, in timp ce un exemplar este pastrat la aeroportul Charles de Gaulle.



Pe de alta parte, British Airways dezvolta un studiu de fezabilitate privind posibilitatea utilizarii unui aparat Concorde in spectacole aeronautice, probabil in colaborare cu un muzeu aeronautic.



BA a intocmit o posibila lista cuprinzand 12 muzee, majoritatea din Marea Britanie si SUA, ce vor putea gazdui unul din cele 7 avioane.



Se estimeaza ca un Concorde va ramane la aeroportul Heathrow, unde va putea fi admirat in cadrul noului terminal care se va deschide in 2008, in timp ce un al doilea avion va fi pastrat la Filton, in apropierea orasului Bristol, unde BA a contruit avioane Concorde intre 1960 si 1970.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO