Business Internaţional

Un an de criza: evolutia turbulentelor de pe pietele financiare sau cum au pierdut marile banci zeci de miliarde de dolari

Un an de criza: evolutia turbulentelor de pe pietele financiare sau cum au pierdut marile banci zeci de miliarde de dolari

Click pentru imaginea marita

28.02.2008, 17:26 51

Caderea pietei ipotecare din Statele Unite cauzata de intrarea in imposibilitate de plata a multor americani care au contractat credite subprime (imprumuturi acordate persoanelor care nu indeplineau conditiile pentru a contracta un credit de pe piata principala) a adus pierderi de zeci de miliarde de dolari celor mai renumite banci din lume si a aruncat cea mai mare economie din lume la un pas de recesiune. Pierderile totale cauzate de caderea pietei ipotecare americane sunt estimate sa ajunga la 400 de miliarde de dolari. Totodata, turbulentele de pe pietele financiare mondiale au reprezentat o oportunitate pentru fondurile de investitii guvernamentale din Asia si Orientul Mijlociu, care au facut investitii de zeci de miliarde de dolari in marile banci din SUA si Europa.


Februarie 2008

27 februarie
Actionarii bancii elvetiene UBS aproba infuzia de capital in valoare de 12 miliarde de dolari (8 mld. euro) facuta de fondul de investitii al guvernului din Singapore si de un investitor neidentificat din Orientul Mijlociu.

18 februarie
Guvernul britanic decide nationalizarea bancii ipotecare Northern Rock, grav afectata de turbulentele de pe pietele financiare si de lipsa de lichiditate.

14 februarie
Commerzbank, cea de-a doua banca germana, si-a redus valoarea activelor contabile cu 1,1 mld. dolari (0,73 mld. euro) ca urmare a investitiilor de pe piata americana a creditelor subprime, avertizand ca pierderile ar putea fi mult mai semnificative.
Banca de investitii UBS, cea mai mare institutie financiara din Elvetia, a anuntat pierderi de 4 mld. dolari (2,6 mld. euro) in 2007 dupa ce valoarea investitiilor sale a fost redusa cu 18,4 mld. dolari (12,4 mld. euro) ca urmare a crizei ipotecare.

13 februarie
Compania britanica Bradford & Bingley si-a redus valoarea investitiilor legate de piata americana a creditelor subprime cu 284,5 mil. dolari (191,5 mil. euro), dupa ce cu cateva saptamani inainte anuntase ca nu se asteapta la pierderi pe acest segment.
Autoritatile financiare nipone au anuntat ca bancile japoneze au suferit pierderi de 5,6 mld. dolari (3,7 mld. euro) in 2007, jumatate dintre acestea fiind inregistrate numai in ultimul trimestru al anului trecut.

12 februarie
Banca elvetiana Credit Suisse a declarat ca pierderile legate de piata subprime se ridica la 1,8 mld. $ (1,2 mld. euro), mai putin decat se estimase initial.

10 februarie
Liderii grupului G7 au declarat ca pierderile totale cauzate de criza americana a creditelor subprime ar putea ajunge pana la 400 mld. dolari (270 mld. euro).

8 februarie
Deutsche Bank a anuntat reducerea valorii contabile a activelor cu 3,2 mld. $ (2,1 mld. euro) in trimestrul trei al anului fiscal in curs, estimand ca pierderile suferite ca urmare a investitiilor de pe piata subprime s-ar putea incheia aici.

7 februarie
Presedintele Fed Ben Bernanke si-a exprimat ingrijorarea cu privire la asiguratorii de obligatiuni, care au garantat pentru creditele ipotecare neperformante.

6 februarie
Cea mai semnificativa prabusire a bursei de pe Wall Street din ultimul an, pe fondul accentuarii temerilor potrivit carora turbulentele de pe piata imobiliara americana s-ar putea extinde asupra intregii economii.

5 februarie
Compania financiara americana GMAC, care detine creditorul ipotecar Residential Capital, a anuntat pierderi de 2,3 mld. dolari (1,5 mld. euro) anul trecut, comparativ cu un profit net de 2,1 mld. dolari in 2006.


Ianuarie 2008

31 ianuarie
Asiguratorul de obligatiuni MBIA a anuntat pierderi de 2,3 mld. dolari, ca urmare a declinului pietei creditelor ipotecare pentru care acesta garantase.

30 ianuarie
Banca centrala americana a redus dobanda de politica monetara de la 3,5% la 3%, pe fondul incetinirii ritmului de crestere economica.

29 ianuarie
Biroul Federal de Investigatii (FBI) a declansat o ancheta cuprinzand 14 companii implicate in criza subprime.
Lantul de restaurante Mitchells& Butlers a anuntat pierderi de 274 mil. lire sterline, dupa ce o tranzactie imobiliara a fost anulata pe fondul crizei pietei de creditare.

28 ianuarie
Banca belgiana Fortis a anuntat ca pierderile legate de pariurile gresite pe piata subprime ar putea ajunge pana la 1,47 mld. dolari (0,98 mld. euro).

25 ianuarie
Barclays Capital estimeaza ca bancile din intreaga lume vor fi nevoite sa stranga fonduri de 143 mld. dolari (96 mld. euro) pentru a putea face fata crizei subprime

23 ianuarie
Bank of China a dezmintit zvonurile potrivit carora este pe cale de a dezvalui pierderi masive legate de expunerea sa pe piata americana a creditelor ipotecare riscante.

22 ianuarie
Banca centrala americana reduce dobanda de referinta cu jumatate de punct procentual, pana la 3,5%, cea mai semnificativa reducere din ultimii 25 de ani.

21 ianuarie
Pietele bursiere internationale inregistreaza cea mai semnificativa prabusire din 11 septembrie 2001 incoace.
Banca germana WestLB si-a avertizat investitorii ca se asteapta la o reducere de 1,45 mld. dolari (0,97 mld. euro) a valorii contabile a investitiilor legate de piata subprime.

18 ianuarie
Scottish Equitable introduce restrictii pentru investitorii care doresc retragerea banilor din fondul de investitii imobiliare administrat de catre companie, invocand criza subprime si pericolul recesiunii economiei americane.

17 ianuarie
Merrill Lynch anunta reducerea cu 14,1 mld. dolari (9,5 mld. euro) a investitiilor legate de creditele ipotecare riscante si pierderi nete de 7,8 mld. dolari in 2007.
Banca de investitii Lehman Brothers renunta la 1.300 de locuri de munca, in incercarea de a reduce operatiunile din segmentul creditelor ipotecare

16 ianuarie
Banca americana JP Morgan anunta reducerea valorii contabile a investitiilor de pe piata subprime cu 1,3 mld. dolari. De asemenea, banca anunta scaderea cu 30% a profitului net aferent ultimului trimestru din 2007.

15 ianuarie
Citigroup, cea mai mare banca americana, anunta ca valoarea pierderilor aferente ultimului trimestru din 2007 se ridica la 9,8 mld. dolari (6,6 mld. euro), in timp ce valoarea investitiilor de pe piata creditelor ipotecare riscante este redusa cu 18 mld. dolari (12 mld. euro). Mai mult, banca anunta noi investitii din partea investitorilor din Orientul Mijlociu.

11 ianuarie
Seful Fed, Ben Bernanke, anunta ca previziunile de crestere ale economiei americane sunt din ce in ce mai intunecate pe fondul temerilor referitoare la extinderea crizei subprime.
Cel mai mare creditor ipotecar din Statele Unite, Countrywide, pionierul creditelor subprime, este achizitionat de Bank of America pentru 4 mld. dolari (2,7 mld. euro), dupa ce valoarea actiunilor companiei s-a prabusit cu 48%.

9 ianuarie
Seful Bear Sterns, James Cayne demisioneaza dupa ce compania anunta pierderi de 1,9 mld. dolari, ca urmare a investitiilor din segmentul subprime.
Banca Mondiala anunta o incetinire a ritmului de crestere a economiei mondiale pe fondul crizei pietei de creditare, mentionand insa ca performantele inregistrate de economiile emergente, precum India sau China, vor amortiza impactul.

7 ianuarie
Presedintele american George W. Bush avertizeaza ca efectele crizei ipotecare
s-ar putea rasfrange asupra economiei americane, mentionand totusi ca ritmul de crestere al acesteia ramane la un nivel relativ ridicat.
Economistii americani cer administratiei Bush sa urgenteze masurile de impulsionare a economiei afectate de criza subprime.


Decembrie 2007

19 decembrie
Morgan Stanley isi reduce valoarea activelor contabile cu 9,4 mld. euro (6,3 mld. euro) si vinde, pentru 5 mld. dolari (3,3 mld. euro), un pachet de 9,9% din actiuni catre fondul de investitii chinez CIC, in incercarea de a-si reface capitalul.

18 decembrie
Fed inaspreste conditiile de acordare a creditelor subprime, cerand bancilor sa verifice cu atentie veniturile clientilor si sa dezvaluie in totalitate costurile implicate de contractarea unui credit.
Banca Centrala Europeana furnizeaza fonduri in valoare de 500 mld. dolari (336 mld. euro) bancilor comerciale europene, in incercarea de a diminua impactul crizei. O actiune similara intreprinde si Banca Angliei.

17 decembrie
Fed anunta organizarea unei licitatii prin intermediul careia bancile americane sa aiba acces la fonduri de urgenta in valoare de 20 mld. dolari.
Fostul presedinte al Fed Alan Greenspan cere autoritatilor americane sa intervina imediat pentru a acorda un ajutor direct proprietarilor de locuinte afectati de criza subprime.

14 decembrie
Citigroup readuce pe balanta sa contabila active de 49 mld. euro legate de criza subprime, inchizand efectiv sapte fonduri de investitii structurale.

13 decembrie
Fed isi da acordul pentru o actiune coordonata prin intermediul careia sunt injectate peste 100 mld. $ in piata imprumuturilor interbancare pe termen scurt, pentru a reda increderea investitorilor.

11 decembrie
Fed reduce dobanda de referinta pana la 4,25% pentru a amortiza impactul crizei pietei de creditare.

10 decembrie
Banca elvetiana UBS anunta noi pierderi, in valoare de 10 mld. dolari, legate de piata imobiliara americana.

6 decembrie
Presedintele Bush anunta un plan menit sa ajute peste 1 milion de americani afectati de turbulentele din sectorul imobiliar.
Royal Bank of Scotland anunta reducerea valorii contabile a activelor cu 1,25 mld. dolari ca urmare a expunerii de pe piata subprime.

4 decembrie
Creditorul american Fannie Mae anunta emiterea unui pachet de actiuni in valoare de 7 mld. euro, pentru a acoperi pierderile datorate expunerii pe piata subprime.


Noiembrie 2007

30 noiembrie
Piata americana a constructiilor inregistreaza o scadere semnificativa, pe fondul incetinirii constructiilor de locuinte.

29 noiembrie
Statele Unite isi reduc previziunile de crestere economica pentru 2008, pe fondul problemelor din ce in ce mai accentuate din segmentul de creditare.

27 noiembrie
Creditorul american Freddie Mac vinde actiuni in valoare de 6 mld. $ in incercarea de a acoperi pierderile datorate cresterii numarului de credite neperformante.

19 noiembrie
Asiguratorul Swiss Re anunta pierderi de 1 mld. dolari pe fondul declinului instrumentelor financiare bazate pe ipoteci.

16 noiembrie
Goldman Sachs estimeaza ca pierderile totale cauzate de criza subprime ar putea ajunge pana la 400 mld. dolari.

15 noiembrie
Barclays anunta reducerea valorii contabile a activelor cu 1,3 mld. $ din cauza expunerii pe piata subprime.

14 noiembrie
Banca Angliei anunta ca turbulentele de pe piata de creditare vor conduce la o incetinire accentuata a intregii economii britanice.

9 noiembrie
Wachovia, cel de-al patrulea creditor american, dezvaluie pierderi de 1,1 mld. dolari datorate declinului pietei instrumentelor financiare bazate pe ipoteci si alte 600 mil. dolari ca urmare a cresterii numarului de credite neperformante.

5 noiembrie
Citigroup anunta noi pierderi, in valoare de 8 pana la 11 mld. dolari, cauzate de expunerea pe piata creditelor ipotecare riscante.

1 noiembrie
Banca elvetiana Credit Suisse dezvaluie reducerea valorii contabile a activelor cu 1 mld. $ ca urmare a cresterii numarului de credite neperformante.


Octombrie 2007

31 octombrie
Fed opereaza o noua reducere a dobanzii de referinta in incercarea de a impulsiona revenirea pietei.
Deutsche Bank anunta reducerea activelor cu 3 mld. $ pe fondul cresterii numarului de rau-platnici.

30 octombrie
Merrill Lynch anunta pierderi de 7,9 mld. dolari ca urmare a expunerii pe piata subprime. Directorul executiv al bancii, Stan O'Neal, demisioneaza.

15 octombrie
Citigroup dezvaluie o noua reducere a valorii contabile a activelor de pana la 5,9 mld. $.

5 octombrie
Banca de investitii Merrill Lynch dezvaluie pierderi de 5,6 mld. dolari ca urmare a expunerii pe piata subprime.

1 octombrie
Banca elvetiana UBS anunta pierderi de 3,4 mld. $ ale diviziei de instrumente cu venit fix, in timp ce Citigroup recunoaste pierderile de 3,1 mld. $.


Septembrie 2007

20 septembrie
Goldman Sachs anunta rezultate financiare pozitive, in conditiile unui pariu privind prabusirea pietei subprime.

18 septembrie
Fed opereaza prima reducere a dobanzii de referinta de la declansarea crizei, in incercarea de a aduce un val de energie pe piata financiara.

15 septembrie
Mii de clienti ai Northern Rock isi retrag banii din depozite.

13 septembrie
Creditorul britanic Northern Rock solicita Bancii Angliei un imprumut de urgenta, pe fondul unei expuneri semnificative pe piata subprime.

6 septembrie
Banca Centrala Europeana face o infuzie de lichiditate de 300 mld. dolari pe fondul intensificarii temerilor privind extinderea crizei subprime.

3 septembrie
Creditorul german IKB dezvaluie pierderi de 1 mld. dolari cauzate de expunerea pe piata americana a creditelor ipotecare riscante.


August 2007

30 august
Banca germana Sachsen Landesbank este achizitionata de catre Landesbank Baden-Wuertemberg, cea mai mare banca regionala din tara, in conditiile in care datorita expunerii de pe piata subprime ajunsese in pragul falimentului.

23 august
Creditorul american Countrywide primeste o infuzie de lichiditate de 2 mld. $ din partea Bank of America.

20 august
Countrywide anunta reducerea personalului, in timp ce creditorii britanici inaspresc conditiile de creditare.

17 august
Fed reduce rata dobanzii la care imprumuta bancile comerciale cu o jumatate de procent, in incercarea de a ajuta creditorii sa administreze mai usor problemele.

15 august
Actiunile Countrywide se prabusesc amplificand temerile privind falimentul creditorului ipotecar american.

13 august
BCE pompeaza aproape 50 mld. euro in piata financiara europeana, urmand miscari similare ale bancilor centrale din Statele Unite si Japonia.

6 august
American Home Mortgage, unul dintre cei mai mari furnizori americani de credite ipotecare, declanseaza procedurile de faliment dupa ce a concediat cea mai mare parte a personalului.


Iulie 2007

31 iulie
Bearn Stearns restrictioneaza accesul clientilor la banii depusi in cadrul unui fond de investitii administrat de banca, mentionand ca nu poate satisface numarul record de cereri de retragere.

24 iulie
Cresterea numarului de credite neperformante afecteaza semnificativ profitul Countrywide.

20 iulie
Bernanke avertizeaza ca turbulentele de pe piata subprime ar putea costa creditorii ipotecari pana la 100 mld. $.

13 iulie
General Electric decide vanzarea diviziei de de credite ipotecare subprime, WMC, pe care o achizitionase in 2004.


Iunie 2007

22 iunie
Bear Stearns anunta salvarea, pentru 3,2 mld. $, a doua dintre fondurile sale de investitii, afectate de criza.


Mai 2007

3 mai
Divizia financiara a General Electric inregistreaza pierderi semnificative pe fondul declinului pietei subprime, in timp ce UBS isi inchide divizia de credite subprime.


Aprilie 2007

2 aprilie
Vanzarile de case de pe piata americana scad semnificativ, in timp ce New Century Financial cere autoritatilor americane protectie impotriva falimentului, anuntand ca va trebui sa-si reduca la jumatate numarul angajatilor.


Martie 2007

12 martie
Actiunile New Century Financial, unul dintre cei mai importanti creditori din segmentul subprime, sunt suspendate de la tranzactionare pe fondul accentuarii temerilor privind intrarea companiei in faliment.

8 martie
Cel mai mare constructor american de locuinte, DR Horton, anunta pierderi substantiale ca urmare a declinului pietei creditelor ipotecare.


Februarie 2007

22 februarie
HSBC il concediaza pe directorul diviziei americane de creditare, in conditiile in care pierderile ajung la 10,5 mld. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO