Business Internaţional

Un fost director Shell rupe tacerea

15.04.2004, 00:00 18



Fostul directorul al departamentului de operatiuni de explorare petroliera din cadrul Royal Dutch/Shell, demis cu ocazia recentului scandal al rezervelor de petrol ale companiei, a rupt tacerea cu privire la problemele de ordin contabil cu care se confrunta compania, relateaza Financial Times.



Walter van de Vijer a respins asa-numitele caracterizari incorecte ale rolului jucat de el, spunand ca directorii grupului erau la curent cu problemele legate de rezervele petroliere ale acestuia.



Comentariile directe ale lui van de Vijer, primele de acest fel de la plecarea sa, in luna martie, apar intr-un moment critic pentru compania Shell, aceasta pregatindu-se sa faca public un raport al comitetului intern de audit cu privire la subiectul legat de rezervele sale de petrol, subiect ce a declansat o adevarata criza in cadrul grupului



Se pare ca raportul, ce a inceput sa fie distribuit membrilor consiliului de conducere, ii face raspunzatori, in mare parte, pentru criza prin care trece grupul, pe Sir Philip Watts, fost presedinte al grupului, si pe van de Vijer.



Ambii au demisionat la doua luni dupa ce Shell a recunoscut ca 3,9 miliarde de barili din rezervele sale confirmate de petrol si gaze au fost gresit inregistrate.



Van de Vijer a aratat in mod clar ca nu este multumit de impresia de vinovatie creata in jurul sau. Acesta considera ca vina apartine Comitetului Director al grupului, care, spune acesta, a fost informat imediat in legatura cu necesitatea reevaluarii rezervelor petroliere.



Comentariile lui van de Vijer vin sa alimenteze impresiile exprimate in mod privat de mai multi membri ai consiliilor non-executive din cadrul grupului, conform carora prin acest raport intern, Shell incearca de fapt sa dea vina pe doi directori ce au parasit deja compania.



Fostul director al departamentului de operatiuni de explorare si productie adauga ca a analizat indeaproape metodele de clasificare a rezervelor companiei, descoperind astfel ca acestea trebuie revizuite, si a trimis rezultatele sale SEC.



Shell a refuzat sa comenteze pe marginea declaratiilorlui van de Vijer.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO