Business Internaţional

Un mit destrămat: nemţii economisesc mai puţin ca niciodată

Dispoziţia de a cumpăra ceva a germanilor este la maximul ultimilor opt ani

Dispoziţia de a cumpăra ceva a germanilor este la maximul ultimilor opt ani

Autor: Bogdan Cojocaru

05.02.2015, 00:06 1254
Înclinaţia germanilor spre eco­no­misire este în declin rapid din cauza încrederii tot mai ferme că vor duce o viaţă bună în viitor, ceea ce-i face să cheltuiască acum mai mult ca niciodată, scrie Deutsche Welle.

Ceea ce se întâmplă cu cererea din Germania este important pentru România deoarece această economie absoarbe cele mai multe exporturi româneşti şi este motorul de creştere pentru economia zonei euro.

Tradiţia spune că nemţii sunt prudenţi în privinţa lucrurilor pe care-şi cheltuie banii. Ei îşi fac cumpărăturile la magazinele de dis­count, sunt foarte atenţi la preţuri, se gândesc de două ori înainte de a scoate bani din buzunar şi se simt mai uşuraţi dacă îşi pun economiile deoparte pentru zile negre. În 2010, spre exemplu, nemţii au economisit 15% din venituri, o rată mai redusă doar decât cea a chinezilor. Vremurile s-au schimbat însă, iar germanii cheltuie din ce în ce mai mult.

„Cheful“ de a cheltui este la maximul ulti­milor 13 ani, potrivit unui studiu al institu­tului de cercetare a pieţei GfK. Rata de eco­nomisire s-a redus la 9%.

Întărirea sentimentului de siguranţă a contribuit la această evoluţie, spun experţii. „Consumatorii se simt foarte în siguranţă în present, în special în ceea ce priveşte lo­cul de muncă“, a ex­pli­cat Rolf Bürkl, ana­list la GfK. Mai pu­ţină tea­mă în ceea ce pri­veşte vi­itorul du­ce la creş­terea în­cre­de­rii con­su­matorului.

 

Economisirea nu mai este atractivă

Un alt motiv stă în spatele scăderii interesului nemţilor în a economisi. „Avem în prezent o bancă centrală care duce o politică monetară cu dobânzi zero. Aceasta înseamnă că pentru economii abia dacă primesc do­bân­dă“, a spus Jan Philip Weber, economist la Aso­ciaţia Naţională a Băncilor Cooperative Ger­mane. Dobânda de politică monetară a Băn­cii Centrale Europene este de 0,05% şi va ră­mâne probabil pentru mult timp la niveluri re­duse. Cu această politică BCE încearcă să mic­şoreze costul creditului şi să insufle viaţă în eco­nomia muribundă a zonei euro, dar până acum nu a obţinut rezul­ta­tele scontate din cau­za lipsei cererii pentru credit. 

Deciziile BCE au de­clanşat însă un boom pe bursele de ac­ţiuni. Însă nemţii nu trag prea mari fo­loa­se din această evo­lu­ţie de­oare­ce majoritatea, din cauza aver­siu­nii la risc, evită să investească în acţiuni. Doar 6% dintre germani îşi rotun­jesc economiile pen­tru când vor fi pensionari investind în acţiuni. 

Nemţii preferă mai degrabă să cumpere proprietăţi imobiliare sau maşini noi. Dispoziţia de a cumpăra ceva este la maximul ultimilor opt ani.

„Creşterea consumului ajută şi alte ţări afec­tate de criza economică şi duce la ma­jo­rarea importurilor Germaniei de bunuri din alte ţări“, a spus Bürkl. Absorbirea mai mul­tor exporturi din alte ţări va duce, de ase­me­nea, la diminuarea uriaşului surplus co­mercial al Germaniei din cauza căruia ţara este cri­ticată dur de partenerii comerciali, inclusiv de SUA.

Mai mult, un consum mai mare măreşte impulsul economiei nemţeşti. „Consumul privat este de bază pentru creşterea noastră eco­nomică. Iar un consum solid este indis­pen­sabil expansiunii economice şi pros­pe­rităţii“, a precizat Weber.

 

Declin continuu

Cu toate acestea, consumul rămâne o sa­bie cu două tăişuri deoarece evoluţia de­mo­gra­fică din Germania va pune presiuni pe ra­ta de economisire. „Creşterea proporţiei de pen­sionari în populaţia totală va avea un efect din ce în ce mai inhibitor asupra eco­no­miilor germanilor“, notează Weber. Aso­cia­ţia lui estimează că rata de economisire se va micşora la 7% în 2020. În condiţiile în care îm­bătrânirea populaţiei duce la scăderea pen­siilor, nemţii va trebui să pună mai mulţi ba­ni deoparte pentru a evita un trai în sărăcie ca pensionar. Bürkl sugerează că Germania are nevoie de o rată de economisire de 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO