Business Internaţional

Ungaria ar putea opera o noua rectificare bugetara

22.10.2008, 15:05 14

Guvenul de la Budapesta, care a trimis saptamana trecuta parlamentului Ungariei proiectul revizuit al bugetului pe 2009, este pregatit sa refaca documentul in cazul in care conditiile economice o cer, a declarat primul-ministru Ferenc Gyurcsany, scrie Bloomberg.
"Daca va fi nevoie sa actionam, o vom face imediat, asa cum am procedat in ultimele 10 zile", a afirmat Gyurcsany intr-un interviu acordat marti postului public de radio din Ungaria. "Daca analistii si evaluatorii vor fi de acord cu faptul ca presiunile la care este supusa Ungaria sunt mai mari decat ne-am asteptat, atunci vom fi nevoiti sa lucram timp de una sau doua nopti pentru a reface proiectul de buget", a mai spus premierul ungar. Guvernul a promis ca va scadea deficitul bugetar mai repede decat era planificat initial, pentru a reduce dependenta Ungariei fata de finantarea externa. Actiunile, obligatiunile si moneda nationala maghiara au avut de suferit foarte mult in aceasta luna deoarece investitorii au evitat sa cumpere active cu risc ridicat pentru a se pune la adapost de eventualele pericole.
Forintul maghiar a ajuns marti la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani in raport cu euro, in timp ce indicele privind evolutia actiunilor de pe piata ungara a scazut la minimul ultimilor patru ani. Forintul a inregistrat o scadere cu 3,6%, ocupand a doua pozitie in topul monedelor nationale cu cea mai proasta evolutie, dupa dolarul din Zimbabwe. Indicele BUX, care monitorizeaza evolutia marilor companii listate la Bursa din Budapesta, a scazut cu 2,7%, mai mult decat oricare alt indice bursier cu exceptia celui argentinian. Guvernul maghiar, banca centrala si alte institutii au la indemana "o gama larga de instrumente" pentru a actiona asupra pietelor si monitorizeaza constant situatia, a declarat Gyurcsany marti. Guvernatorul bancii nationale a Ungariei Andras Simor a afirmat in dimineata aceleiasi zile ca o interventie asupra monedei nationale nu ar fi justificata inca.
Guvernul ungar vrea sa reduca deficitul bugetar al tarii la 3,4% din Produsul Intern Brut in 2008, fata de nivelul de 5% inregistrat anul trecut, desi stabilise initial o scadere cu 3,8%. Pentru 2009, an in care Ungaria intentioneaza sa indeplineasca conditiile pentru adoptarea euro, este planificata o reducere cu 2,9% a deficitului bugetar.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO