Business Internaţional

Ungaria este ca un puzzle până şi pentru cea mai puternică bancă din lume

Autor: Catalina Apostoiu

05.09.2010, 23:46 17

Ungaria reprezintă cel mai complicat caz din Europa de Est dinpunct de vedere investiţional, activele tranzac­ţio­nându-se la celmai mare discount faţă de valoarea corectă din regiune din cauzapoliticilor economice ale guvernului, spun economiştii GoldmanSachs, cea mai puternică bancă de pe Wall Street, citaţi deBloomberg.
Guvernul primului-ministru Viktor Orban a refuzat să angajeze oţintă de deficit bugetar pentru anul viitor, in­vo­când necesitateaimpulsionării creşterii economice după cea mai severă recesiuneprin care a trecut ţara în ultimii 18 ani.
Discuţiile purtate cu Fon­dul Monetar Internaţional şi UniuneaEuropeană în vederea revizuirii împrumutului de 20 de miliarde deeuro (26 de mi­liarde de dolari) acordat Un­gariei în toamna lui2008 au eşuat pe 17 iulie, iar guvernul a anunţat că nu va încercasă obţină un nou împrumut în momentul reluării discuţiilor în lunaoctombrie.
"Ungaria continuă să fie cel mai dificil caz", arată econo­miştiiAhmet Akarli şi Magdalena Polan din cadrul Goldman Sachs din Londraîn cadrul unei note. "Activele ţării se tranzacţionează la niveluriexcepţional de scăzute faţă de estimările noastre de valoarecorectă, reflectând nesiguranţa generată de ezitarea noului guvernFidesz de a angaja politici economice puternice, credibile."
Moneda ungară a înregistrat o scădere de 1,2 procente în raport cumoneda unică europeană în ultima lună, comparativ cu creşterile de4,5% înregistrate de coroana cehă şi de 0,35% în cazul zlotuluipolonez.
Contractele swap ale Ungariei pe riscul de credit au înregistrat înmedie 329 de puncte de bază (3,29%) în ultima lună, comparativ cu88 de puncte de bază în cazul Cehiei şi 135 de puncte de bazăpentru Polonia.
Ungaria este cea mai îndatorată ţară din Europa de Est, datoriaguvernamentală a acesteia echivalând cu 78,3% din Produsul InternBrut anul trecut. Deşi guvernul s-a angajat să-şi reducă deficitulbugetar la 3,8% din PIB în acest an, acesta a respins o ţintă de2,8% pentru anul viitor.
"Poziţia fiscală a Ungariei pare nesustenabilă în lipsa uneidiscipline fiscale continue şi a unor măsuri structurale care săstabilizeze şi în mod ideal să reducă volumul datoriei suverane",arată economiştii Goldman Sachs.
"După o perioadă costisitoare de încercări şi erori, guvernulFidesz îşi va reînnoi în ultimă instanţă relaţiile cu FMI şi UE",au declarat aceştia, referindu-se la partidul lui Orban. Reluarearelaţiilor cu Fondul Monetar Internaţional ar întări forintul, ardeclanşa un declin al randamentelor obligaţiunilor şi ar reducespread-urile contractelor swap pe riscul de credit ale Ungariei,arată economiştii Goldman Sachs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO