Business Internaţional

Ungaria limiteaza accesul populatiei la creditele in valuta ca sa apere stabilitatea financiara

Ungaria limiteaza accesul populatiei la creditele in valuta ca sa apere stabilitatea financiara

Andras Simor, guvernatorul bancii centrale a ungariei, crede ca expunerea fata de datoriile in valuta se manifesta precum un bubble, precum o amenintare la adresa stabilitatii financiare, precum un risc sistemic

06.10.2009, 23:20 35

Seful bancii centrale a Ungariei Andras Simor a cerut guvernuluide la Budapesta sa-i confere puteri sporite, prin intermediulcarora sa poata descuraja creditarea in valuta, scrie agentia depresa Thomson Reuters. Masura ar putea modera impactul economic alunei posibile rabufniri a crizei financiare.

Printre propunerile inaintate guvernului se numara si limitarearaportului loan-to-value (valoarea creditului raportata la valoareabunului cu care se garanteaza) la 70% in cazul imprumuturiloripotecare in forinti, 54% la cele in euro si 35% pentru creditelein alte valute, a declarat un ofiter de presa al NBH.

Totodata, ratele lunare vor fi limitate la maximum 23% dinveniturile unei gospodarii cu castiguri medii pentru toateimprumuturile in euro si la 15% pentru creditele denominate in altevalute.

In prezent, bancile din Ungaria isi stabilesc individual acestelimite.

"Sunt de parere ca expunerea fata de datoriile in valuta semanifesta precum un bubble, precum o amenintare la adresastabilitatii financiare, precum un risc sistemic", a explicatSimor.

"Este foarte important sa punem la punct o serie de reglementaricare sa impiedice pe viitor acumularea masiva a unei datorii invaluta; ne propunem o serie de modificari legislative majore", amai spus guvernatorul bancii centrale ungare.

Aderarea la UE a declansat frenezia creditelor invaluta

Odata cu aderarea Ungariei la Uniunea Europeana in 2004, accesulla creditele in euro a explodat. Pe fondul indatorarii masive, taraa primit o puternica lovitura sub centura odata cu izbucnireacrizei financiare, fiind nevoita sa apeleze anul trecut la unajutor de urgenta de 25,1 mld. dolari din partea FMI.

In octombrie 2008, NBH a majorat dobanda de politica monetara cu3%, pana la 11,5% pentru a proteja moneda nationala, forintul. Inprezent, dobanda de referinta a Ungariei este de 7,5%, inconditiile in care Banca Centrala Europeana a redus-o la 1%, iarElvetia practica o dobanda de 0,25%.

Escaladarea problemelor bancare in Ungaria se explica prinfaptul ca multe companii, dar si persoane fizice au contractatcredite in valuta, acestea insumand aproape 90% din datoria privatainainte de declansarea crizei. Dobanzile extrem de mici perceputepentru creditele in euro sau in franci elvetieni au stat de altfella baza acestei indatorari peste masura a populatiei.

Imprumuturile contractate de gospodariile maghiare insumeaza 40%din Produsul Intern Brut al tarii, cea mai mare pondere, de 60%,revenind creditelor in franci elvetieni.

"Noile reguli ar putea incetini revigorarea economica pe termenscurt, insa ar putea influenta crearea unei structuri bancare multmai sanatoase si ar putea chiar stimula cresterea economica petermen lung", potrivit ofiterului de presa de la NBH.

Bancile maghiare se opun limitarii creditelor invaluta

NBH a solicitat deja bancilor sa reduca de bunavoie volumul decredite in valuta, insa s-a lovit de refuzul categoric al acestora.OTP, cea mai mare banca din Ungaria, a anuntat ca va continua saofere imprumuturi in valuta.

Andras Simor a aratat ca NBH isi propune sa suspendeactivitatile sau produsele care pun in pericol stabilitateasistemului financiar-bancar, precum si sa inainteze guvernuluipropuneri legislative si masuri concrete daca anticipeaza riscurieconomice.

"La primirea acestor propuneri, oficialii guvernamentali vor finevoiti fie sa le accepte, fie sa explice de ce nu doresc sa urmezerecomandarile noastre", a declarat Simor, fara a specifica insa cuma reactionat guvernul de la Budapesta la ideea de a restrangecreditarea in valuta.

Mai tentante, dar si mai riscante

Banca centrala vrea sa introduca limite asupra indicatoruluiloan-to-value pentru a face mai putin atractive aceste imprumuturi."Rezultatul va fi ca, desi consumatorul va avea in continuaredobanzi mai mici la creditele in valuta, el va putea observa demaniera transparenta riscurile mai mari pe care si le asumacontractand un imprumut in moneda straina", a precizat Simor.

Ungaria nu este primul stat care pune problema unei astfel demasuri. Banca centrala a Ucrainei a anuntat la inceputul luniitrecute ca va interzice complet imprumuturile in valuta pentrucompanii si persoane fizice, in incercarea de a reduce presiunileasupra monedei nationale, grivna.

Creditele din Ungaria, in cifre

54% estelimita la care va fi stabilit indicatorul loan-to-value (valoareacreditului raportata la valoarea bunului cu care se garanteaza) incazul creditelor ipotecare in euro.

23% dinvenituri este limita la care poate ajunge rata lunara pentruimprumuturile in euro.

40% esteponderea in Produsul Intern Brut a imprumuturilor contractate degospodariile maghiare.

90% esteponderea creditelor in valuta in datoria privata totala aUngariei.

7,5%este dobanda actuala de referinta din Ungaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO