Business Internaţional

Ungaria nu mai poate jongla cu deficitul, avertizează CE

Ungaria nu mai poate jongla cu deficitul, avertizează CE

Olli Rehn, comisar european pe probleme economice

30.08.2010, 23:10 13

Ungaria "nu-şi permite" să întârzie eforturile de a-şi reducedeficitul bugetar, a declarat comisarul european pentru afacerieconomice şi monetare Olli Rehn, descurajând încercărilepremierului ungar Viktor Orban de a stimula creşterea economică cuorice preţ, scrie Bloomberg.

"Într-o perioadă în care restul statelor membre ale UniuniiEuropene preferă drumul consolidării fiscale, Ungaria nu-şi poatepermite să devieze de la această cale", a explicat Rehn. "În locsă-şi mărească deficitul bugetar, Ungaria ar trebui să urmeze opolitică fiscală sănătoasă, care este o precondiţie a creştereiisustenabile", potrivit comisarului european.

Discuţiile dintre Ungaria, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şiUniunea Europeană (UE) cu privire la evaluarea programului definanţare în valoare de 20 mld. euro au fost suspendate lunatrecută, după ce Orban a refuzat să continue angajamentulguvernului anterior de a reduce gaura bugetară la mai puţin de 3%din Produsul Intern Brut (PIB) până în 2011. Orban susţine căUngaria are nevoie de un spaţiu de manevră mai mare în ceea cepriveşte deficitul bugetar pentru a putea stimula economia.

Cabinetul de la Budapesta a anunţat că intenţionează să reiadiscuţiile cu FMI şi UE în octombrie, după ce vor avea localegerile locale prin care partidul premierului, Fidesz, vrea să-şiconsolideze poziţia. Destul de recent, în aprilie, Orban a fostales premier în baza promisiunilor sale de a pune capăt celor cinciani de austeritate ce au accentuat recesiunea ce a afectat ţara înultimii ani.

Deficitul bugetar al Ungariei s-a ridicat la 4% din PIB anultrecut, în scădere de la recordul de 9,6% în 2006. Guvernulanterior de la Budapesta s-a angajat să micşoreze şi mai mult gaurabugetară, până la 2,8% în 2011. Potrivit lui Rehn, Ungaria oricumtrebuie să-şi reducă acest indicator la sub 3% din PIB până în 2011sub procedura de deficit excesiv a Uniunii Europene. Oficialii dela Bruxelles au prelungit deja de două ori termenul limită pentrurealizarea acestui obiectiv, a mai spus comisarul european.

Pe de altă parte, Orban, care vrea cu orice preţ să încurajezecreşterea economică după ce PIB-ul ţării s-a contractat cu 6,3%anul trecut, exclude încă un an de austeritate. De aceea, guvernulmaghiar îşi îndreaptă acum atenţia către actori economici cuajutorul cărora să poată acoperi găurile bugetare, astfel că aufost luate în vizor instituţiile financiare, care ar urma săplătească o taxă specială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO