Business Internaţional

Ungaria, pedepsita pentru ca a depasit deficitul bugetar

20.01.2005, 00:00 11



Ministrii de finante ai tarilor membre ale Uniunii Europene au decis sa continue procedurile legate de inregistrarea de catre Ungaria a unui deficit bugetar excesiv, proceduri pe care le-a initiat impotriva acestei tari in vara anului trecut, potrivit Budapest Business Journal.



Decizia nu este una surprinzatoare, fiind in concordanta cu recomandarea facuta de catre Comisia Europeana pe data de 22 decembrie. Proceduri similare au fost duse mai departe si in cazul Greciei, care, spre deosebire de Ungaria, este membra a zonei euro.



Conform unei declaratii a lui Joacquin Almunia, comisar european pe probleme economice si monetare, Comisia Europeana va pregati noi recomandari pentru Ungaria luna viitoare. In cadrul unei declaratii separate, consiliul a aratat ca va studia in curand noul program de convergenta inaintat de Ungaria in luna decembrie.



Cu doua saptamani in urma, analistii s-au aratat surprinsi in momentul in care ministrul ungar al finantelor Tibor Draskovics a anuntat faptul ca un excelent surplus inregistrat in luna decembrie a dus la raportarea unui deficit mai mic decat se astepta pe anul 2004. Analistii din domeniul macroeconomic au remarcat faptul ca nu s-a inregistrat nici o modificare semnificativa a politicii fiscale si ca cifra favorabila inregistrata in luna decembrie se datoreaza unor proceduri de ordin contabil ce vor fi iesi la suprafata probabil in primul trimestru al anului 2005. Draskovics a anuntat un deficit sub asteptari, de 1.284,1 miliarde de forinti (5,17 miliarde de euro) pe anul 2004. Deficitul inregistrat la sfarsitul anului a reprezentat 6,3% din PIB, sub nivelul tinte revizuite, de 6,5%. Zoltan Torok, director al departamentului de research din cadrul Raiffeisen Bank Rt, a declarat ca cea mai probabila explicatie a inregistrarii acestor date pozitive este reprezentata de efectul inghetarii unor cheltuieli, adaugand ca este totusi posibil ca anumite categorii de venituri bugetare sa fi inregistrat performante peste asteptari.



Conform previziunilor lansate de ministerul ungar de finante, Ungaria va inregistra un deficit cu o valoare de 210 miliarde de forinti (0,85 miliarde de euro) in luna ianuarie. Proiectiile nu iau in calcul pozitiile guvernelor locale. Bugetul central in sine este asteptat sa inregistreze un deficit de 199,2 miliarde de forinti (0,81 miliarde de euro) in luna ianuarie.



Ministerul anticipeaza ca valoarea deficitului guvernamental general va atinge pe primul trimestru al acestui an 369,9 miliarde de forinti (1,5 miliarde de euro), incluzand un deficit bugetar central de 325,3 miliarde de forinti (1,3 miliarde de euro). Guvernul general se asteapta ca 36% din deficitul pe intregul an sa fie inregistrat in primul trimestru. Tinta legata de valoarea deficitului fiscal pe anul 2005 este de 1.022,5 miliarde de forinti, sau 4,6% din PIB, conform declaratiilor secretarului de stat adjunct din cadrul ministerului ungar de finante, Istvan Varfalvi.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO