Business Internaţional

Ungaria: recesiunea scade in intensitate

10.03.2010, 23:10 21

Economia Ungariei si-a incetinit declinul in trimestrul patru alanului trecut, pe fondul cresterii exporturilor, scrieBloomberg.

PIB-ul Ungariei a inregistrat o scadere anuala de 4%, comparativcu o reducere de 7,1% in trimestrul trei, conform datelor revizuiteale biroului de statistica de la Budapesta. PIB-ul a scazut cu 0,4%fata de trimestrul anterior, contractandu-se pentru al sapteleatrimestru consecutiv. Economia tarii a inregistrat un declin de6,3% anul trecut.

Ungaria, prima tara membra a Uniunii Europene care a beneficiatde un pachet financiar din partea institutiilor internationale, asacrificat cresterea economiei sale pentru a-si aduce cheltuielilein linie cu termenii acordului de imprumut. Tara isi pune sperantain zona euro, care achizitioneaza 60% din produsele fabricate sauasamblate aici, pentru a pune capat recesiunii.

"Ritmul de scadere al economiei categoric a incetinit", adeclarat Peter Szabo, statistician. "Exporturile au cea maiimportanta contributie in ceea ce priveste redresarea si neasteptam la o revenire a tuturor indicatorilor in scurt timp."

Exporturile au consemnat o crestere anuala de 3,1% in trimestrulpatru, comparativ cu un declin de 6,9% in trimestrul anterior.Importurile au scazut cu 2%, comparativ cu un declin de 14,6%inregistrat in trimestrul trei.

Ungaria si-a majorat estimarea privitoare la evolutia PIB dedoua ori luna trecuta, mai recent la o contractie de 0,2%. Guvernulse asteapta ca economia sa revina pe crestere anuala in 2011.

Consumul gospodariilor a inregistrat o scadere anuala de 5,7% intrimestrul patru, dupa o reducere de 8,8% in trimestrulanterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO