Business Internaţional

Ungaria se pregăteşte să adopte reformele structurale, dar nu dă detaliile pe care le aşteaptă investitorii

Ungaria se pregăteşte să adopte reformele structurale, dar nu dă detaliile pe care le aşteaptă investitorii

Autor: Catalina Apostoiu

28.11.2010, 23:05 17

Ministrul nu a precizat dacă economiile avute în vedere sereferă la o bază anuală şi nu a oferit detalii privitoare lareducerile incluse în program. Ungaria a introdus taxe speciale înanumite industrii şi a canalizat contribuţiile angajaţilor înconturile fondurilor private de pensii către buget pentru a acoperireducerile de impozite pe venituri şi pe profitul companiilor,citat de Bloomberg.

Guvernul ţării vizează reducerea deficitului bugetar sub limitade 3% din Produsul Intern Brut anul viitor, de la un nivel estimatla 3,8% pentru acest an.

"La sfârşitul lunii februarie a anului viitor, guvernul Ungarieiva prezenta un document, un plan de creştere şi stabilitate,incluzând aproximativ 100 de reforme structurale în urma cărora vorfi realizate economii pe partea de cheltuieli cuprinse între 600 şi800 de miliarde de forinţi", a declarat ministrul economiei. Planulva include de asemenea o reformă pe trei ani a contribuţiilorsociale, a adăugat Matolcsy.

Până acum, guvernul nu precizase când va anunţa reformelestructurale, nici ce economii speră să realizeze prin intermediulacestora.

Datorie publică imensă

Datoria guvernamentală a Ungariei va avansa la 78,9% dinProdusul Intern Brut în acest an de la 78,3% la sfârşitul anului2009, cel mai ridicat nivel din rândul ţărilor foste comunistemembre ale Uniunii Europene, potrivit datelor ComisieiEuropene.

În 2008, ţara a avut nevoie de un pachet de susţinere financiarădin partea instituţiilor financiare în frunte cu Fondul MonetarInternaţional pentru a evita intrarea în incapacitate de plată şi afost de acord să-şi diminueze în schimb deficitul bugetar. Ungariava trebui să acopere un deficit de venituri bugetare de aproximativ500 de miliarde de forinţi (2,4 miliarde de dolari) şi va depăşilimita de deficit a Uniunii Europene dacă guvernul nu va reducecheltuielile, a declarat Gyorgy Kopits, preşedinte al ConsiliuluiFiscal.

Fondurile de pensii private obligatorii "vor înceta să existe"în Ungaria, sistemul pensiilor de stat şi fondurile facultativeurmând să înlocuiască sistemul constituit pe baza a treipiloni.

Guvernul urmează să utilizeze activele pilonului II al pensiilorprivate obligatorii pentru a diminua deficitul din buget şi în2012.

Iniţial, cabinetul urma să utilizeze astfel de fonduri numaianul viitor şi să cheltuiască restul activelor pentru a reducenivelul datoriei publice, potrivit Portfolio.hu.

Fondurile private deţin active combinate în valoare de 3.000 demiliarde de forinţi (11 miliarde de euro), adică 10 procente dinPodusul Intern Brut, conform datelor Stabilitas Penztarszovetseg,un grup din cadrul industriei.

Fără pensii private obligatorii

"Cred că este clar pentru toată lumea că sistemul fondurilor depensii private obligatorii va înceta să existe", a declaratMatolcsy. Ungaria intenţionează să utilizeze active ale fondurilorîn valoare de 530 de miliarde de forinţi anul viitor pentru platapensiilor curente şi 250 de miliarde de forinţi pentru acelaşi scopîn 2012, a declarat Matolcsy.

Transferurile din fondurile de pensii ce depăşesc aceste sumevor fi utilizate pentru reducerea datoriilor guvernamentale, aadăugat ministrul ungar al economiei.

El a promis în acelaşi timp "o simplificare drastică" asistemului fiscal, spunând că acest lucru nu se va aplica numai încazul regimului impozitelor pe venituri personale, ci şi în cazulTVA, taxei corporatiste "şi tuturor celorlalte tipuri de taxe".

Parlamentul a aprobat o cotă unică de 16% a taxei pe veniturilepersonale din 2011 şi o rată de 10% (de la 19%) pentru companiilecu o cifră de afaceri de sub 500 de milioane de forinţi. Guvernulintenţionează să extindă taxa de 10% pentru toate companiileîncepând cu 2013. Mediul actual îngreunează realizarea unei reformefiscale, însă aceasta este totuşi o prioritate, declară ministruleconomiei.

Matolcsy a declarat că o astfel de reformă ar putea fi finanţatăpe termen mediu din trei surse: diminuarea economiei gri, veniturifiscale în creştere generate de accelerarea creşterii economice la4-6% şi reducerile de cheltuieli realizate prin intermediulreformelor structurale.

"Avem nevoie de detalii privitoare la măsurile vizate. Pânăacum, acestea sunt numai promisiuni din nou", a declarat un traderdin Budapesta. Analiştii, banca centrală şi Consiliul Fiscalavertizează că deficitul bugetar ar putea creşte din nou de la oţintă de 2,94% din PIB în 2011 în anii următori în condiţiilescăderii veniturilor din taxe şi reducerii treptate a noilor "taxede criză" impuse unor sectoare de business.

Fostul premier Gyurcsany se teme să nu ajungă lapuşcărie

Fostul prim-ministru al Ungariei Ferenc Gyurcsany (foto), celmai nepopular premier de la căderea comunismului cu două decenii înurmă, spune că se aşteaptă să fie închis de succesorul său, ViktorOrban, potrivit Bloomberg. "Există o şansă reală să fiu reţinut", adeclarat Gyurcsany. "Nu am nicio îndoială că Orban se ocupăpersonal de această chestiune". Gyurcsany s-a retras în martie2009, recunoaşterea de către acesta a faptului că a minţit înlegătură cu finanţele publice şi măsurile de austeriate introdusepentru evitarea intrării ţării în incapacitate de plată erodându-isusţinerea. Guvernul lui Orban, cu o majoritate parlamentară fărăprecedent, s-a angajat să tragă la răspundere liderii fosteiadministraţii, spunând că aceştia au ruinat economia şi au risipitactivele statului.

Gyurcsany va fi cu siguranţă judecat pentru rolul său în cadrulunui proiect legat de un cazinou, a declarat Gyula Budai, oficialal guvernului, pe 10 noiembrie, conform agenţiei de presă MTI.Budai declara anterior că deţine dovezi că Gyurcsany şi succesorulsău Gordon Bajnai au indus procuratura în eroare când au fostîntrebaţi despre proiectul de miliarde de dolari care ar fi cauzatpierderi statului ungar, arată MTI. Gyurcsany, care este încontinuare membru al parlamentului, a declarat că se aşteaptă ca omajoritate parlamentară să voteze pentru ridicarea imunităţii saleîn scopul trimiterii în judecată şi că va fi găsit nevinovat încele din urmă.

"Sunt optimist în ceea ce priveşte finalul întregii poveşti:până la urmă mi se va declara nevinovăţia", a declarat fostulprim-ministru. "Acesta este acum un nou teritoriu pentru joculpolitic". Partidul Fidesz condus de Viktor Orban va rămâne laputere cel puţin până la alegerile din 2018 din cauza fragilităţiiopoziţiei, a mai declarat Gyurcsany.

"Nu dispunem de o opoziţie eficientă sau credibilă", a declaratfostul premier ungar. "În cazul în care nu vor face vreo greşealădramatică, se vor menţine la putere după 2014".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO