Business Internaţional

Ungaria speră să relanseze consumul reducând ratele creditelor în valută

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

22.05.2011, 23:27 94

Guvernul şi băncile din Ungaria au căzut de comun acord săfixeze rata de schimb franc elve­ţian/forint la care sunt calculateratele creditelor ipotecare la 180 de forinţi pentru a-i ajuta pedebitorii care au luat credite în moneda elveţiană în perioada deboom economic, scrie Portfoilo.hu.

Rata de schimb, confirmată şi de bănci, se situează cu multsub valoarea actuală a francului de aproximativ 215 unităţi, ceeace înseamnă că ratele lunare ale datornicilor vor scădea puternic.Totuşi, diferenţa se va acumula sub forma unor noi credite înforinţi garantate de stat, pe care clienţii vor începe să leplătească mai târziu. Acest plan al guvernului va reduce povaraasupra gospodăriilor pe termen scurt şi nu va influenţa evoluţiaforintului, potrivit unei analize a agenţiei de presă ThomsonReuters. La sfârşitul lunii martie, volumul creditelor în francielveţieni con­tractate de populaţie totaliza aproximativ 3.870 demiliarde de forinţi (17,99 miliarde de euro).

Riscul valutar va fi împărţit între gospodării şi guvern până în2015, statul garantând noile credite în forinţi, pe caregospodăriile vor începe să le ramburseze din 2015.

Ratele mai mici vor spori veniturile disponibile alegospodăriilor pe termen scurt, guvernul sperând că în acest fel vacreşte cererea internă încă fragilă.

Deşi analiştii consideră că noile măsuri nu vor avea un impactasupra pieţei valutare, aceştia spun că planul nu va rezolvaproblema volumului uriaş al datoriilor în valută din Ungaria şi nuva încuraja băncile să-şi sporească creditarea. Nivelul scăzut alcreditării va continua să apese asupra creşterii economice aUngariei, a avertizat banca centrală.

"Pentru început, planul nu va face decât să reducă ratele lacredite pe o anumită perioadă. Totuşi, mai important, pierderilelegate de datoria în valută vor fi pur şi simplu transferatedintr-o parte a economiei în alta", se arată într-o notă a CapitalEconomics.

Specialiştii susţin că fixarea ratei la 180 de unităţi va generadatorii suplimentare de 300-350 miliarde de forinţi (1,2-1,3 mld.euro) în următorii trei ani şi jumătate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO