Business Internaţional

Ungaria vrea creştere economică bazată pe bani de la UE

Autor: Catalina Apostoiu

05.09.2010, 23:46 13

Ungaria nu poate folosi stimulente fiscale pentru a impulsionacreşterea economiei după cea mai severă recesiune din ultimii 18ani pentru că trebuie să-şi controleze deficitul bugetar, adeclarat ministrul ungar al economiei Gyorgy Matolscy, citat deBloomberg.
"Nu există nicio posibilitate pentru a folosi stimulente fiscale.Guvernul nu poate nici măcar încerca" să injecteze bani în economiepentru că ar "da peste cap deficitul bugetar", a declaratministrul.
Ungaria va trebui să se bazeze pe fonduri UE şi modificări dereglementări pentru a-şi impulsiona economia, care s-a contractatcu 6,3% anul trecut. Matolcsy a decla­rat că banca centrală maipoate sti­mula economia şi prin inter­me­diul unor instru­mentemone­tare.
Ungaria "nu-şi poate per­mite" amânarea efortu­ri­lor de reducere adeficitului buge­tar, conform comisarului euro­pean pe problemeeco­no­mice şi mo­ne­tare Olli Rehn. Discuţiile cu FMI şi UE aueşuat în iulie după ce guvernul ungar a re­fu­zat să angajeze ţintaadmini­straţiei anterioare de reducere a deficitului la sub 3% dinPIB în 2011.
Ţara îşi menţine ţinta de 3,8% din PIB pe acest an, a declaratMatolcsy, fără a avansa un obiectiv privitor la deficitul bugetarpe anul viitor. Unii investitori spun că nu se aşteaptă ca guvernulsă-şi dezvăluie planul economic până după alegerile locale de lunaviitoare.
Ungaria îşi poate finanţa deficitul bugetar de pe piaţă până în2013 şi nu va încerca să obţină un nou împrumut din partea FMI dupăce actualul acord expiră în octombrie, a declarat Matolcsy,adăugând că FMI-ul va rămâne un "partener strategic".
"Din păcate, conducerea băncii centrale nu ne împăr­tă­şeştepoziţia privitoare la necesitatea stimulentelor monetare", adeclarat ministrul.
Din punctul de vedere al preşedintelui băncii centrale AndrasSimor, Ungaria ar trebui să transforme adoptarea euro într-oprioritate.
Criza mondială a demonstrat că integrarea financiară "este foarteimportantă" pentru că o monedă locală poate reprezenta o sursă deşoc, potrivit bancherului central.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO