Business Internaţional

Ungurii vor munci mai mult pentru aceiaşi bani

Foto Shutterstock

Ungurii vor munci mai mult pentru aceiaşi bani

Autor: Bogdan Cojocaru

08.07.2011, 00:07 1087

Parlamentul Ungariei a aprobat o serie de modificări ale Coduluimuncii prin care se reduce numărul de zile în care poate fi primitajutor de şomaj şi se permite angajatorilor, printre altele, săprelungească programul săptămânal de lucru şi perioada de probă,scrie The Budapest Business Journal.

Amendamentele aprobate de parlament vor avea un impactsemnificativ asupra pieţei muncii, notează publicaţia. Una dintremodificări face permanentă o normă care ar fi trebuit să fie activăpână la finele anului şi care prevede că orele de lucru dinperioadele mai puţin aglomerate pot fi mutate în perioadele cu oactivitate ridicată. În acest mod, programul săptămânal de lucrupoate fi prelungit până la 44 de ore, faţă de 40 de ore cât eralimita anterioară, fără majorarea plăţilor către salariaţi.

Amendamentele schimbă, de asemenea, regulile refe­ritoare laremunerarea muncii suplimentare. Astfel, angaja­torii pot alege săcompenseze orele suplimentare cu zile libere, însă aceste concediinu pot fi mai scurte decât pe­rioadele în care s-a muncit pesteprogram.

De asemenea, concediile pot fi acordate în mai mult de douăpărţi doar la cererea angajatului. În cazuri excepţionale,angajatorii pot cere ca vacanţele să fie fracţionate în mai mult dedouă părţi, caz în care salariaţii vor avea dreptul la o vacanţăneîntreruptă de cel puţin 14 zile pe an.

Angajatorii pot extinde perioada de probă la şase luni, darnumai dacă este permis prin contractul colectiv de muncă alcompaniei. O altă modificare reduce perioada maximă în care sepoate primi ajutor de şomaj de la 180 de zile la 90 de zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO