Business Internaţional

Unul dintre ce mai mari miliardari ruşi, pus sub arest la domiciliu. Afacerea lui a pierdut 2,5 mld. dolari în câteva ore

Unul dintre ce mai mari miliardari ruşi, pus sub arest...

Autor: Luciana Georgescu

17.09.2014, 15:59 1356

Vladimir Yevtushenkov, unul dintre cei mai mari miliardari ai Rusiei, a fost pus sub arest la domiciliu marţi seară, sancţiune care a provocat companiei pe care o controla pierderi de 2,5 miliarde de dolari pe bursă în mai puţin de o zi, scrie Associated Press.

Vladimir Yevtushenkov, care are o avere estimată la 9 miliarde de dolari potrivit publicaţiei Russian Forbes, a fost pus sub arest la domiciliu marţi seară, într-un proces de spălare de bani, situaţie comparată cu o intervenţie guvernamentală din 2003 asupra companiei petroliere Yukos.

Preţul acţiunilor Sistema, companie condusă de Yevtushenkov, a scăzut cu 38% pe Bursa din Moscova, ceea ce a condus la un declin al valorii de piaţă de peste 2,5 miliarde de dolari în mai puţin de o zi. În cursul dimineţii de miercuri, MICEX a oprit tranzacţionarea acţiunilor Sistema din cauza pierderilor înregistrate.

Sistema controlează MTS, cel mai mare operator de telefonie mobilă din Rusia, grupul petrolier Bashneft, precum şi alte active profitabile. Capitalizarea MTS a scăzut cu 9%. Bursa de la Moscova a oprit şi tranzacţionarea acţiunilor Bashneft, după un declin de 23%, consemnat miercuri după-amiază.

Confederaţia Oamenilor de Afaceri şi a Industrialiştilor din Rusia, un grup format din cei mai bogaţi ruşi, a semnat o petiţie care solicită eliberarea pe cauţine a lui Yevtushenkov şi retragerea acuzaţiilor ca fiind nefondate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO