Business Internaţional

Urmeaza un deceniu pierdut? Economia mondiala va creste anemic, trasa in jos de eforturile guvernelor de a-si reduce datoriile

03.03.2010, 00:00 28

Economia mondiala nu va mai reusi in urmatorii zece ani saatinga ratele de crestere din anii precriza, in conditiile in caremulte guverne vor fi nevoite sa ia masuri drastice pentru a reducedeficitele bugetare si datoriile, masuri care vor duce la ocrestere economica anemica.

"Cresterea economiei mondiale va fi redusa in urmatorii zeceani, de 2% sau chiar mai putin, in conditii de inflatie ridicata,6-8%. China ar putea, de asemenea, inregistra o incetinireputernica a cresterii economice, in timp ce tarile emergente dinEuropa Centrala si de Est vor avea performante mixte, adica ani deavans economic mai puternic urmati de crestere mai redusa", adeclarat analistul Dragos Cabat.

Pe de alta parte, economia mondiala ar putea reveni dupa oanumita perioada la nivelul de crestere anterior crizei, insa numaidaca va fi impinsa de la spate de elemente speciale, cum ar fiprogresul tehnologic, asa cum s-a intamplat cu lansareainternetului care a ajutat economia mondiala sa creasca in anii'90, a explicat Cabat.

Salvarea vine din Asia

Si Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, consideraca desi vom avea o revenire a economiei mondiale inca din 2010,aceasta se va datora in mare parte tarilor asiatice. "China si ingeneral tarile asiatice mai pot compensa partial rezultatele maislabe ale altor state, insa cresterea de ansamblu depinde foartemult de modul in care se vor rezolva probleme precum excedenteletarilor asiatice sau deficitul de cont curent al Statelor Unite",potrivit lui Dumitru.

Povara datoriei publice este reprezentativa in zona euro,Statele Unite si in Japonia, astfel ca aceste state trebuie saparcurga un proces de consolidare fiscala care se va traduce prinrestrictii bugetare ce vor reduce din avansul economic, a adaugatDumitru.

Deceniu de austeritate

Dezechilibrele din economia mondiala pot fi rezolvate numai prinadoptarea unor masuri drastice de austeritate, scrie The Guardian.Criza actuala nu trebuie tratata cu superficialitate si nu seaseamana cu turbulentele financiar-economice inregistrate inperioada 1982-2007.

Deficientele structurale ce au provocat criza actuala -dezechilibrele intre natiunile creditoare si cele debitoare,supraindatorarea, sectorul financiar care s-a indepartat deobiectivele sale primare - raman in continuare nerezolvate. Europase afla deja in a doua etapa a recesiunii. Convergenta economica pecare moneda euro urma sa o creeze s-a resimtit din plin, insa dinnefericire statele care au dat semne ca reusesc sa-si revina aufost trase in jos de cele cu o evolutie economica proasta, si nuviceversa.

Exporturile catre tarile emergente mari, cheiasuccesului

Totodata, este nevoie de transformarea radicala a modelului deschimburi comerciale in cazul statelor europene. Situatia MariiBritanii este un bun exemplu, tara directionandu-si peste jumatatedin exporturi catre o regiune care nu inregistreaza deloc progreseconomic - Europa. La polul opus, mai putin de 5% din exporturiajung pe marile piete emergente ale Chinei, Indiei sau Braziliei,care reusesc sa isi mentina un ritm de crestere economica destul destabil.

Mai mult, China si o parte din tarile asiatice au inregistrat orecesiune in forma de V, fapt ce sugereaza cat de eterogena esteeconomia mondiala.

Nici Europa Centrala si de Est nu va reusi sa evite problemele.In conditiile in care Uniunea Europeana si in special statele dinzona vestica a continentului reprezinta principalii partenericomerciali ai regiunii, orice problema a Occidentului se varasfrange si in Est.

Fondul Monetar International a anticipat ca 2010 va aduce ocrestere economica la nivel mondial de 3,9%, urmand ca anul viitoraceasta sa atinga 4,3%.

Deflatia bate la usa zonei euro

Tarile europene care deja se confrunta cu probleme serioase inprivinta finantelor publice s-ar putea lovi de un nou osbtacol:deflatia, scrie The Wall Street Journal. Declinul prelungit alpreturilor, fenomen cunoscut sub numele de deflatie, reprezinta unpericol real pentru unele state din zona euro, in special in cazulSpaniei si Irlandei. Alte natiuni, printre care se numara siGrecia, au in fata ani de inflatie extrem de redusa. O astfel deevolutie ar ingreuna si mai mult procesul de iesire din recesiuneal celor mai slabe state din zona euro si ar face si mai dificilasarcina guvernelor de a echilibra bugetele si de a reduce datoriilepublice. "Exista un risc extrem de puternic ca Spania si Irlanda sase confrunte cu o foarte lunga perioada de deflatie", in conditiilein care bubble-ul imobiliar, desi in declin, continua sa leafecteze economiile, a spus Jennifer McKeown, economist pentrufirma de consultanta Capital Economics.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO