Business Internaţional

Va fi Marea Britanie locomotiva Europei in ceea ce priveste declinul pietei imobiliare?

26.09.2008, 17:24 15

In timpul perioadei anterioare de scadere a sectorului proprietatilor, de la inceputul anilor '90, multe piete europene au scazut la fel de puternic ca si cea a Marii Britanii, desi ceva mai tarziu, scrie Financial Times. In mod similar, in timpul acestui ciclu s-a observat o usoara incetinire, iar investitorii din sectorul proprietatii anticipeaza ca Europa ar putea urma in cele din urma tendinta din Marea Britanie.
Cauzele care au declansat crahul imobiliar din Marea Britanie sunt aplicabile si in cazul Europei. Totusi, o perspectiva generalizata la nivelul Europei ar fi una gresita. Pietele europene opereaza in ritmuri diferite si au caracteristici diferite si nu este clar inca daca preturile vor scadea la fel de mult sau la fel de rapid ca in Marea Britanie si pe continent.
Iar, desi unele piete au inregistrat pierderi de la inceputul anului, alte state, in special din Europa Centrala si de Est, dau semne de rezistenta sau chiar crestere.
Totusi, situatia generala apare drept una negativa. "Europa va trece printr-o perioada grea anul viitor", spune Rob Brook, managing director in cadrul managerului de fonduri Kenmore.
Robert Gilchrist, CEO al managerului de fonduri Rockspring, spune ca in mod tipic pietele europene se afla in urma celei britanice, atat din punctul de vedere al cresterii, cat si al scaderii. "Lucrurile nu stau diferit nici de aceasta data, iar problemele incep sa apara pe pietele cu preturi supraevaluate".
Amploarea declinului sectorului european al proprietatii este greu de estimat si nu exista niciun indice lunar transparent, de genul IPD din Marea Britanie.
In linii mari, singurele doua piete care au inregistrat pierderi similare celor din Marea Britanie, unde randamentele totale au scazut cu aproximativ 15% in ultimele 12 luni, conform IPD, sunt Spania si Irlanda.
Nu in mod intamplator, ambele sunt piete unde preturile au atins cele mai ridicate niveluri, iar randamentele relativ la obligatiunile guvernamentale lipsite de riscuri au fost cele mai scazute, ceea ce s-a dovedit a nu fi sustenabil avand in vedere corelatiile de pret dintre cele doua categorii de active.
Pe alte piete, scaderile nu mai sunt la fel de clare, depinzand adesea de orase si sectoare, desi aproape toate pietele din Europa de Vest cel putin au inregistrat anumite pierderi in ultimele sase luni.
Anumite tari din Europa Centrala beneficiaza, in acelasi timp, de o indexare a chiriilor, de rate mai scazute ale dobanzii si niveluri mai scazute de indatorare, acestea putand evita astfel cea mai dificila parte a crizei sectorului proprietatii.
Ca o veste buna pentru investitorii care au impins granitele proprietatii catre est, randamentele s-au mentinut stabile pe pietele central si est-europene.
Simon Marrison, codirector pe Europa in cadrul LaSalle Investment Management, spune: "Europa Centrala si de Est ramane relativ neatinsa. Tranzactiile pe partea de dezvoltare continua sa apara pe fondul cererii solide din partea chiriasilor si al lipsei de produse".
In Marea Britanie, preturile sunt in general mai ridicate datorita statutului de centru financiar global, pietei transparente, securitatii si sistemului juridic al tarii.
Multi investitori paneuropeni privesc din nou catre sectorul britanic al proprietatii. Totusi, in afara de fondurile germane, care sunt deja extrem de active pe piata londoneza de birouri, putini investitori realizeaza achizitii importante in aceasta tara. In mod similar, tranzactiile stagneaza in cea mai mare parte a Europei. Investitorii nu realizeaza tranzactii, anticipand ca preturile vor scadea.
Tarile est-europene par din nou relativ neatinse, atat cererea din partea chiriasilor, cat si valoarea capitalului mentinandu-se solide, fapt pus pe seama lipsei ofertei si continuarii cresterii in parti ale economiei. In ultima instanta, ceea ce conteaza pentru multi investitori este sa gaseasca oportunitatile potrivite, indiferent de tara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO