Business Internaţional

Vaccinul de la Pfizer „vindecă” bursele. Din Asia, până în Australia şi SUA, marile pieţe de capital înregistrează creşteri semnificative

Vaccinul de la Pfizer „vindecă” bursele. Din Asia,...

Autor: Dorin Oancea

10.11.2020, 09:22 122

Bursele asiatice au crescut în mare parte marţi, conduse de companiile aeriene, de turism şi de transport, în timp ce investitorii au salutat progresele în dezvoltarea unui vaccin împotriva coronavirusului care au sporit încrederea în redresarea economică mondială.

Pfizer a anunţat că vaccinul său COVID-19, dezvoltat împreună cu partenerul german BioNTech a fost eficient cu peste 90% din cazurile de prevenire a infecţiei, marcând primele rezultate de succes dintr-un studiu clinic la scară largă.

Ştirile privind vaccinl au generat un optimism reînnoit pe pieţele din întreaga lume, dar preţurile petrolului au scăzut în Asia, după ce au înregistrat cel mai mare câştig procentual pentru o zi din ultimele cinci luni.

Unii analişti privesc cu pridenţă viteza cu care vaccinul ar putea fi implementat. „Sunt necesare mai multe teste pentru procesul de aprobare. Producţia şi distribuţia ar însemna că vaccinul, dacă este cu adevărat eficient, este încă la câteva luni distanţă de livrarea în masă”, spune Tai Hui, strateg şef de piaţă din Asia la JPMorgan Asset Management.

Indicele japonez Nikkei 225 a crescut cu 1,1% după ce a atins un maxim de 29 de ani la începutul zilei de tranzacţionare, iar S&P/ASX 200 din Australia a crescut cu 1,6%.

Indicele futures din Hong Kong Hang Seng a crescut cu 1% la începutul tranzacţiilor, iar indicele MSCI Asia-Pacific a fost cu 0,12% mai mare.

Performanţa de pe pieţele asiatice avine după avansul pozitiv din Statele Unite şi Europa.

Pe Wall Street, Dow Jones a crescut cu 2,95%, S&P 500 a câştigat 1,17%, în timp ce Nasdaq Composite a scăzut cu 1,53%.

Anunţul Pfizer a ridicat acţiunile europene la un nivel maxim de opt luni, bazându-se şi pe aşteptările unor politici comerciale mai stabile după alegerile din SUA.

Dolarul australian a scăzut cu 0,18% faţă de dolarul american, la 0,7272 dolari.

Yenul s-a consolidat cu 0,3%, până la 105,03 pe dolar, în timp ce lira sterlină s-a tranzacţionat la 1,3174 dolari, în creştere cu 0,09%.

Indicele CBOE Market Volatility, un barometru al anxietăţii investitorilor, a atins cel mai scăzut nivel de la sfârşitul lunii august.

Preţurile petrolului au crescut cu cel mai mare câştig procentual zilnic din mai mult de cinci luni, în timp ce ştirile privind vaccinul şi un acord de producţie OPEC au alimentat optimismul în ceea ce priveşte revenirea cererii ..

Pe pieţele asiatice o parte din elanul petrolului s-a pierdut. Ţiţeiul uşor a scăzut cu 1,49%, la 39,69 dolari pe baril, în timp ce ţiţeiul Brent a scăzut cu 1,25%.

Aurul spot a câştigat 0,32%, la 1.867,6 dolari pe uncie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO