Business Internaţional

Vakifbank isi face debutul pe Bursa din Istanbul

18.11.2005, 19:02 21

Bursa de Valori din Istanbul a avut parte de cea mai mare oferta publica initiala din ultimii cinci ani in momentul in care Vakifbank, o banca de dimensiuni mari din Turcia, a strans 1,27 miliarde de dolari (1,08 miliarde de euro) dintr-o oferta de actiuni catalogata drept una din cele mai mari tranzactii din ultima perioada, scrie Financial Times.

Oferta publica initiala a fost cea mai mare de la listarea furnizorului de telefonie mobila Turkcell in 2000. Momentul a coincis cu o crestere a Bursei din Istanbul si cu restructurarea sectorului bancar, ceea ce mareste apetitul bancilor straine pentru piata.

Majoritatea actiunilor vandute erau nou emise, iar la finalul tranzactiilor capitalul bancii crescuse cu 25 de procente.

Reprezentantii bancii au declarat ca aproximativ 70% din actiuni au fost vandute catre diferite institutii, restul fiind preluat de investitori turci in retail.

Tranzactionarea titlurilor pe Bursa va incepe saptamana aceasta.

In cadrul unei prezentari pe care au facut-o investitorilor, reprezentantii Vakifbank au declarat ca institutia este a sasea ca marime din Turcia dupa valoarea creditelor si a patra dupa valoarea depozitelor. Aceasta s-a specializat in servicii acordate bancilor mici si mijlocii, dar si in finantari de proiecte.

Strategia bancii presupune dezvoltarea retelei de filiale, de la 300, cate numara in prezent.

In urma ofertei publice initiale banca a fost evaluata la aproximativ 5 miliarde de dolari (4,27 miliarde de euro), ceea ce o situeaza in topul primelor cinci banci private din sistemul turc, preferate de investitorii straini in 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO