Business Internaţional

Valoarea acţiunilor Evergrande a crescut cu 450%, iar preşedintele companiei a ajuns cel mai bogat om din China

Xu Jiayin

Xu Jiayin

Autor: Alex Ciutacu

15.10.2017, 11:30 749

Magnatul imobiliar Xu Jiayin, fondatorul companiei China Evergrande, a devenit cel mai bogat om din China după ce averea lui a crescut la 43 de miliarde de dolari, potrivit CNN Money.

Xu, cunoscut şi drept Hui Ka Yan, l-a detronat pe magnatul imobiliar Wang Jianlin în topul celor mai bogaţi oameni din China. Wang, care deţine Dalian Wanda, a ajuns pe locul cinci în top după ce averea lui s-a micşorat cu aproape 30%.

Averea personală a lui Xu a crescut cu 272% în ultimul an. Acesta deţine mai mult de 70% din compania Evergrande. Valoarea acţiunilor companiei a crescut cu peste 450% de la începutul anului 2017.

Dezvoltatorul imobiliar a fost stimulat în acest an de piaţa imobiliară fierbinte din China, unde preţurile continuă să crească, în ciuda eforturilor întreprinse de guvern pentru a opri creşterea preţurilor.

Cu toate acestea, business-ul Evergrande are la bază datorii imense – aproximativ 50 de miliarde de dolari la sfârşitul anului 2016 – ridicând din această cauză îngrijorări cu privire la faptul că nu va putea susţine această creştere.

Într-o analiză realizată la începutul anului de agenţia Fitch, aceştia au atenţionat că Evergrande are şanse scăzute de a-şi reduce nivelul datoriilor deoarece compania cheltuie foarte mulţi bani şi face plăţi cu valoare ridicată către acţionari.

Xu nu este singurul mogul imobiliar care a beneficiat de boom-ul imobiliar de anul acesta. Yang Huiyan, moştenitoarea, în vârstă de 32 de ani, a firmei Country Garden, şi-a văzut averea personală triplându-se şi ajungând la 24 de miliarde de dolari ceea ce o face cea mai bogată femeie din China.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO