Business Internaţional

Vanzarile De Beers, lipsite de stralucire

27.07.2004, 00:00 18

De Beers, cea mai mare companie din lume din domeniul productiei de diamante, a inregistrat o crestere a vanzarilor sub asteptari, de numai 2% in prima jumatate a acestui an, conform CNN Money. Analistii insa, au declarat ca aceasta performanta sub asteptari a fost compensata de un eficient control al costurilor.
Pe primele sase luni ale acestui an, vanzarile companiei au crescut pana la 2,98 miliarde de dolari, de la 2,92 miliarde de dolari in perioada similara a anului trecut. Estimarile unui numar de analisti intervievati de Reuters erau cuprinse intre 3 si 3,625 miliarde de dolari.
Oficialii companiei De Beers, ce controleaza peste jumatate din productia mondiala de diamante, au declarat ca sunt optimisti cu privire la mentinerea tendintei puternic ascendente a cererii si in al doilea semestru al acestui an, asteptandu-se ca vanzarile pe intregul an sa depaseasca valoarea celor inregistrate in anul 2003.
Compania a generat un cash flow operational in valoare de 870 milioane de dolari in aceasta perioada, ceea ce a ajutat-o sa-si reduca datoriile nete pana la 1,17 miliarde de dolari la data de 30 iunie, de la 1,76 miliarde de dolari in luna decembrie.
"Din punct de vedere financiar, rezultatele legate de vanzari nu sunt dezamagitoare. Cererea de diamante este mult mai mare decat oferta noastra," a declarat Gary Ralfe, din cadrul companiei.
De Beers a raportat rate solide de crestere pe pietele unde opereaza in primul semestru al acestui an comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand vanzarile i-au fost afectate de razboiul din Orientul Mijlociu si epidemia de SARS.
Pe piata Statelor Unite, de exemplu, compania a inregistrat cea mai mare rata de crestere din 1999, de 7%.
Gary Ralfe a declarat ca este totusi dezamagit in ceea ce priveste productia, spunand ca grupul nu va putea atinge tinta stabilita cu privire la crestere, de 7%.Totusi, acesta a declarat ca spera ca productia din acest an sa se situeze deasupra nivelului inregistrat anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO