Business Internaţional

Victoria lui Berlusconi

07.07.2004, 00:00 8

Primul ministru italian Silvio Berlusconi a reusit sa-i determine pe ministrii europeni de finante, reuniti la Bruxelles, sa nu adopte masuri dure cu privire la deficitul bugetar prea mare al Italiei. In schimb premierul italian pare, in tara sa, din ce in ce mai izolat de partenerii sai politici, comenteaza Financial Times.
Berlusconi, ce incearca sa mentiona unitatea guvernului sau de coalitie alcatuit din patru partide dupa doua runde de esecuri electorale inregistrate luna trecuta, a anuntat de asemenea ca ar putea ramane in pozitia de ministru interimar de finante timp de cateva luni ca urmare a destituirii lui Giulio Tremonti saptamana trecuta.
Doi parteneri din cadrul coalitiei au fortat destituirea lui Tremonti dupa ce acesta si Berlusconi au elaborat un plan ce viza reducerea impozitelor pe venitul personal anul trecut cu aproximativ 14 miliarde de euro, cat si reduceri ale cheltuielilor guvernamentale cu o suma similara.
Luni seara, fiecare din cei trei parteneri din cadrul partidului Forza Italia al lui Berlusconi analizau posibile masuri prin care sa-l oblige pe primul ministru sa demisioneze in cazul in care acesta nu ar renunta sau nu ar modifica planul respectiv.
Liga Nordica a insistat ca Berlusconi sa ramana in pozitia de ministru de finante pana la aprobarea bugetului pe anul 2005.
Uniunea Democrata de Centru (UDC) si Alianta Nationala (AN) urmau sa solicite organizarea unei intruniri a partidelor de coalitie.
Berlusconi a sugerat faptul ca ar putea sa nu mai insiste asupra reducerilor de impozite pentru anul vitor, ultimul dinaintea alegerilor din 2006. "Este acum necesara discutarea termenilor legati de realizarea programului fiscal," a declarat acesta.
Berlusconi a reusit sa evite emiterea unui avertisment de catre ministrii de finante ai tarilor membre UE cu privire la cresterea deficitului bugetar al Italiei, dupa ce acesta a prezentat un pachet de reduceri in valoare de 7,5 miliarde de euro.
Reducerile sunt conforme cu cererile Comisiei Europene, insa ministrii de finante au aratat in mod clar ca vor continua sa monitorizeze evolutia situatiei din Italia.
Gerrit Zalm, presedintele olandez al consiliului Ecofin, a declarat ca Berlusconi va trebui sa ia masuri suplimentare pentru a evita depasirea pragului privind deficitul bugetar impus de Uniunea Europeana, de 3% din valoarea produsului intern brut in 2005.
In cazul in care Berlusconi va ocupa in continuare pozitia de ministru de finante, Mario Monti, comisarul italian pe probleme de competitie isi va putea duce la bun sfarsit mandatul de la Bruxelles pana in luna octombrie inainte de a deveni noul ministru de finante al Italiei. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO