Business Internaţional

Viitorul marilor economii este cenusiu din cauza datoriilor mari acumulate in timpul crizei

Viitorul marilor economii este cenusiu din cauza datoriilor mari acumulate in timpul crizei
21.03.2010, 23:06 14

Criza economica mondiala a lasat "cicatrici adanci" asuprabalantelor fiscale ale celor mai dezvoltate economii din lume, carear trebui sa ia in considerare reducerea cheltuielilor bugetareincepand cu anul viitor, a declarat John Lipsky, director adjunctal Fondului Monetar International (FMI), citat de The New YorkTimes.

El a oferit o prognoza pesimista privind cele mai bogate natiunidin lume, care se confrunta cu cel mai ridicat grad de indatorarede dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Lipsky a precizat ca, in medie, datoria publica raportata laProdusul Intern Brut (PIB) din economiile avansate este asteptatasa atinga anul acesta nivelul inregistrat in 1950. Chiar dacamasurile de stimulare economica vor fi retrase in urmatorii ani,acest nivel este estimat sa se ridice la 110% pana la finalul lui2014, fata de doar 75% la sfarsitul anului 2007.

Intr-adevar, se preconizeaza ca pana in 2014 indicatorul arputea atinge sau chiar depasi 100% in cazul tuturor tarilor G7(grupul celor mai industrializate sapte state din lume), cuexceptia Canadei si a Germaniei.

In cazul Statelor Unite, "un grad mai mare de economisire lanivelul statului va fi necesar pentru a asigura sustenabilitateafiscala pe termen lung", potrivit lui Lipsky. "Rezolvareaprovocarilor fiscale este o prioritate in orizontul apropiat detimp, in conditiile in care temerile privind sustenabilitateafiscala ar putea submina increderea in revenirea economica", a spusLipsky.

Mentinerea datoriei publice la nivelul actual sau chiar mai marear putea reduce potentialul de crestere economica al economiilordezvoltate cu circa jumatate de procent comparativ cu prognozeleanuntate inainte de izbucnirea crizei.

Pentru a aduce gradul de indatorare publica la nivelurile dedinainte de criza pana in 2030 este necesar ca aceste tari sa aducadeficitul structural de la circa 4% in 2010 la un excedent de 4% in2020, in viziunea directorului adjunct al Fondului MonetarInternational.

Institutia estimeaza ca masurile de stimulare economicareprezinta doar 1,5% din PIB, insa statele dezvoltate vor finevoite sa faca demersuri pentru echilibrarea finantelor publice,cum ar fi modificarea programelor de sanatate si de pensii,majorarea veniturilor din impozite, dar si alte eforturi indirectia reducerii cheltuielilor bugetare, potrivit lui Lipsky

Politica fiscala ar putea fi unul dintre subiectele fierbintiale summitului G20 din iunie, organizat la Toronto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO