Business Internaţional

Vladimir Putin: Taxa din Cipru este incorectă şi periculoasă

Vladimir Putin: Taxa din Cipru este incorectă şi periculoasă

Autor: Ioana Nita

18.03.2013, 12:00 3375

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a spus că decizia zonei euro de a impune o taxă specială pe depozitele bancare din Cipru este incorectă, neprofesională şi periculoasă, scrie publicaţia britanică The Guardian. Afirmaţia preşedintelui rus vine chiar înainte ca parlamentul din Cipru să voteze referitor la condiţiile de bailout impuse de zona euro.

Îngrijorarea lui Putin cu privire la situaţia din Cipru este strâns legată de faptul că o parte substanţială a depozitelor bancare cipriote aparţin oligarhilor ruşi, suma fiind estimată la cel puţin 15 miliarde euro, conform asociaţiei regionale a băncilor ruseşti. Însă suma ar putea fi mult mai mare, estimarea ediţiei ruseşti a revistei Forbes fiind de 35 miliarde de euro.

Potrivit cerinţei liderilor din zona euro pentru acordarea pachetului de bailout Ciprului, depozitele bancare de peste 100.000 de euro ar urma să fie taxate cu 9,9%, iar pentru cele care nu depăşesc acest prag, taxa ar fi de 6,75%. Astfel, oficialii uniunii monetare i-ar determina pe bogaţii Rusiei, suspectaţi de spălare de bani prin intermediul sistemului bancar cipriot, să contribuie la ajutorul financiar al statului insular.

Însă, deocamdată decizia nu este finală, guvernul de la Nicosia urmând să transmită partenerilor din zona euro o nouă propunere privind planul de taxare a depozitelor bancare.

Rusia nu a luat încă o hotărâre în privinţa extinderii împrumutului de 2,5 miliarde euro acordat Ciprului în 2011 pentru o perioadă de patru ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO