Business Internaţional

Vor fi falimentele municipalităţilor criza anului 2011?

Autor: Gabriel Razi

21.12.2010, 23:41 16

Dup ce a trimis în haos băncile şi economii naţionale dinîntreaga lume, criza economică mondială ameninţă să pună îngenunchi şi bugetele locale ale unora dintre cele mai importanteoraşe din Statele Unite şi Europa, scrie The Guardian.

Mai mult de 100 de oraşe din SUA riscă falimentul în 2011, dupăce datoriile lor totale au atins 2.000 de miliarde de dolari. ÎnEuropa, împrumuturile contractate de autorităţile locale şiregionale sunt estimate să atingă 1.300 de miliarde de euro până lafinalul acestui an. Oraşe precum Detroit sau Madrid nu mai reuşescîn prezent să facă faţă cu plata creditelor, având dificultăţi mariîn plata serviciilor publice de bază, cum ar fi cele de curăţeniestradală.

Recent, agenţia de rating Moody's a redus cotaţia Ţării Bascilorşi a atras atenţia că oraşe precum Barcelona sau Florenţa ar puteafi următoarele pe listă. Ratingul Lisabonei a fost deja redus deagenţia de rating Standard & Poor's, în timp ce Napoli şiBudapesta se pregătesc să se alăture Istanbulului în clubulmunicipalităţilor cotate cu ratingul "junk".

Statele americane au consumat cu 1.000 de miliarde de dolari maimult decât au colectat din taxe şi impozite, fondurile de pensiiaflându-se acum în pericol, conform afirmaţiilor făcute în cadrulprogramului numit sugestiv "Ziua Socotelilor" difuzat deteleviziunea CBS.

În Euroa, oraşele s-au bazat, în mod tradiţional, mai mult pefinanţarea bancară şi injecţiile de la guvern, decât pe emisiuni deobligaţiuni însă criza economică a determinat decidenţii de lanivel local să îşi schimbe sursele de finanţare. Comunităţileautonome din Spania, Valencia şi Catalunia au emis obligaţiunipentru propriii cetăţeni după ce pieţele financiare le-au închisuşa în nas.

Totuşi, Spania încearcă acum să recapete încredereainvestitorilor, autorităţile de la Madrid susţin că cele 17 regiuniale sale îşi vor atinge până la finalul acestui an ţintele debuget. Deficitul mediu al comunităţilor autonome este de 1,24% înprimele nouă luni ale anului însă analiştii au atras atenţia căfinanţele spaniole mai trebuie să treacă prin multe teste până vorputea fi considerate stabile.

În Italia, după ce Florenţa a întrat în colimatorul S&P,Veneţia a fost nevoită să scoată la vânzare unele obiectiveturistice pentru a-şi putea finanţa deficitul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO