Business Internaţional

Vulturii încep să dea târcoale gigantului îngenuncheat BP

06.07.2010, 23:12 15

Un important oficial libian din sectorul petrolier a spus că varecomanda fondului suveran al ţării sale să achiziţioneze oparticipaţie în cadrul gigantului petrolier BP, potrivit BBCNews.

Shokri Ghanem, preşedinte al companiei naţionale petroliere aLibiei, a declarat că acţiunile BP au în prezent o valoare bună,după ce au pierdut mai mult de 50% de la accidentul de la jumătatealunii aprilie. Comentariile oficialului libian survin unor articoleapărute în presă conform cărora BP încearcă să atragă investiţiidin partea fondurilor suverane din Orientul Mijlociu. Compania alansat un apel pentru sprijin adresat investitorilor din OrientulMijlociu şi altor investitori internaţionali, argumentând căacţiunile sale reprezintă o investiţie bună, conform FinancialTimes.

BP a anunţat însă că nu are nicio intenţie de a emite acţiuninoi pentru a atrage un investitor strategic. BP poate face faţăcosturilor legate de deversarea din Golful Mexic fără a emiteacţiuni noi, a anunţat compania, respingând speculaţiile conformcărora BP ar încerca să obţină un bail-out din partea unuiinvestitor strategic.

Un oficial dintr-unul din statele din Golful Persic a declaratcă BP a contactat entităţi de investiţii din regiune, în special pecele cu care compania are deja relaţii. Mesajul, spune oficialul, afost: "Acţiunile noastre sunt ieftine, de ce nu aţi cumpăra?".

"BP este interesantă acum, cu preţul acţiunilor înjumătăţit şiîncă am încredere în companie. O voi recomanda Autorităţii Libienede Investiţii", a declarat Shokri Ghanem.

În ultimele zile s-au intensificat speculaţiile privitoare lapotenţiali investitori în cadrul companiei britanice, incluzândAutoritatea de Investiţii din Kuweit, compania chineză PetroChinaşi gigantul petrolier american Exxon Mobil.

Acţiunile companiei, care a anunţat recent o creştere acosturilor legate de deversare la peste 3 miliarde de dolari, auavansat cu 3,4% pe fondul speculaţiilor.

Un investitor strategic ar proteja BP împotriva unei preluări şiar genera fonduri pentru acoperirea costurilor legate dedeversare.

Acţionarii BP au respins însă ideea. BP a anunţat căintenţionează să atragă 10 miliarde de dolari din vânzări de activeîn acest an ca parte a planului de finanţare a unui fond de 20miliarde $ care ar urma să fie utilizat pentru curăţarea zonelorafectate de deversare sub presiunea autorităţilor din StateleUnite, conform agenţiei de presă Thomson Reuters. Grupul britanic aconvins un grup de 8-9 bănci să îi acorde un credit de tip stand-byîn valoare de circa 9 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO