Business Internaţional

„Wall Street-ul este ca o biserică ce organizează jocuri de noroc“

Autor: Andreea Neferu

07.10.2010, 23:56 16

Miliardarul american Warren Buffett a comparat Wall Street-ul cuo biserică ce aduce beneficii societăţii, însă care dezamăgeştepentru că operează în paralel jocuri de noroc, scrie Bloomberg.Wall Street "realizează o serie de lucruri bune, dar are şi uncazinou", a declarat Buffett, 80 de ani, al treilea cel mai bogatom din lume cu o avere estimată de revista americană Forbes la 47de miliarde de dolari. "Este ca o biserică ce organizează o tombolăla final de săptămână", a mai spus el.

Buffett a mărturisit că oamenii sunt predispuşi către pariuri şijocuri de noroc şi că aceste lucruri sunt din ce în ce mai uşor derealizat de către oricine. Pe de altă parte, investitorul american,supranumit Oracolul din Omaha, a spus că "una dintre problemele cucare încă ne confruntăm sunt stimulentele dezechilibrate oferiteechipelor de conducere ale marilor instituţii financiare". Buffetta cerut executivilor din sectorul bancar, a căror aversiune scăzutăfaţă de risc a provocat pierderi pentru investitori şi a pus înpericol economia americană şi, în cele din urmă, mondială, să fiemai precauţi. Utilizarea derivativelor a permis băncilor săaccentueze luarea de decizii riscante şi a "făcut o glumă" dinreglementările federale menite să limiteze pierderile, a explicatBuffett. "Ar trebui să rămâneţi fără bani", s-a adresat miliardarulamerican exe­cu­tivilor ce conduc bănci care au solicitat sprijinfi­nanciar din partea statului. "Şi cred că şi soţiile voastre artrebui să rămână fără bani", a adăugat Buffett.

Berkshire Hathaway, firma pe care investitorul american o conduce,a reuşit să parcurgă criza financiară fără a solicita ajutor dinpartea guvernului de la Washington.
Pe de altă parte însă, unele dintre cele mai importante investiţiiale fondului Berkshire au recurs la ajutor guvernamental. Unexemplu în acest sens este Goldman Sachs, în care Buffett ainvestit 5 mld. dolari în 2008 şi care a mai primit în plus şi 10mld. dolari din banii contribuabililor. Şi Wells Fargo, în cadrulcăreia Berkshire este acţionar principal, a primit 25 mld. dolaride la stat pentru a nu intra în colaps.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO