Business Travel

Preşedintele Iohannis a promulgat legea impozitului forfetar în turism

Preşedintele Iohannis a promulgat legea impozitului...
07.10.2016, 00:00 554

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat ieri legea privind introducerea, începând de la 1 ianuarie 2017, a unui aşa-numit impozit specific pentru persoanele juridice care desfăşoară activităţi în domeniul turistic, hotelier, restaurante, baruri şi alimentaţie publică, după ce Parlamentul a adoptat unele amendamente pentru care şeful statului ceruse anterior reexaminarea. 

Între altele, preşedintele a considerat că se impune reexaminarea actului normativ pentru că nu realizează pe deplin scopul preconizat de legiuitor, adică necesitatea creşterii încasărilor la bugetul de stat şi promovarea unei etici în afaceri, în special având în vedere importanţa domeniului turismului şi alimentaţiei publice. Totodată, Iohannis afirma că avantajul celor care vor plăti mai puţin poate fi interpretat ca reprezentând un ajutor de stat şi cerea Parlamentului consultarea Comisiei Europene.

Iohannis arăta că firmele care vor plăti un impozit mai mare îşi vor creşte gradul de îndatorare şi îşi vor reduce investiţiile, iar firmele care vor plăti un impozit mai mic decât în prezent vor beneficia de un avantaj selectiv în raport cu ceilalţi.

Noul impozit înlocuieşte cota de 16% pe profit şi este în funcţie de zonă, dar, astfel, afacerile mari plătesc mai puţin raportat la cifra de afaceri decât cele mici. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO