Companii

20 de executivi din real estate castiga peste 15.000 de euro pe luna

08.07.2008, 18:39 100

"Maximum 20 de oameni din real estate din Romania castiga mai bine de 15.000 de euro pe luna. Cu toate acestea, sunt foarte rare situatiile in care vezi banii acestia pe un contract de munca, majoritatea managerilor fiind platiti prin microintreprinderi sau offshore-uri", spune Ulrik Rasmussen, partener in cadrul Pedersen & Partners, una dintre cele mai mari companii de executive search din regiune, care are la nivel regional clienti ca Immoeast, TriGranit, Jones Lang LaSalle, GTC sau Colliers International.
Efervescenta imobiliara din ultimii ani a dus la castiguri foarte mari, surse din piata vorbind despre venituri de un milion de euro pe an pentru un consultant senior. Un manager de mall castiga intre 2.500 si 5.000 de euro, insa poate incasa cu mult mai mult in conditiile in care cumuleaza mai multe responsabilitati.
Mai mult decat atat, real estate-ul este unul dintre domeniile cele mai reprezentative pentru castigurile pe baza de performanta, managerii avand participatii consistente de 1-2% sau chiar 5% din profit. Astfel, au inceput sa apara situatii in care managerii nu au salariu fix, insa primesc pana la 40% din profitul anual al companiei. "Celor mai multi manageri din real estate nu le pasa de salariul fix, in conditiile in care ajung sa primeasca cote semnificative din profitul companiei", adauga Rasmussen.
Cele mai mari venituri din real estate se inregistreaza in zona de consultanta, in fondurile de investitii si in cadrul marilor dezvoltatori. Fondurile de investitii si firmele de consultanta imobiliara sunt cu mult mai flexibile cand vine vorba sa isi imparta profiturile cu senior managerii angajati, pentru ca riscurile pe care si le asuma sunt cu mult mai mari si se asteapta return on investment mai repede decat in cazul unui dezvoltator.
Veniturile din real estate au avansat puternic in ultimii ani, ca efect al efervescentei imobiliare care a condus la un puternic deficit de personal specializat. Joburile care par cel mai greu de ocupat sunt in prezent cele de top management, iar dintre specialisti, project managerii par cel mai greu de identificat.
Un senior project manager castiga intre 3.000 si 8.000 de euro pe luna brut, in timp ce country managerul unui dezvoltator imobiliar poate avea un venit fix cuprins intre 5.000 si 25.000 de euro, la care se adauga bonusurile. La o tranzactie de 100 mil. euro, comisionul incasat pentru servicii de consultanta variaza in jurul sumei de un milion de euro. De precizat ca, in general, la tranzactiile foarte complexe lucreaza o echipa formata din mai multi consultanti.
Daca in primii ani, veniturile unui consultant imobiliar sunt cuprinse intre 1.500 si 3.000 de euro pe luna, castigurile cresc exponential pe masura ce acesta avanseaza in cariera, dobandeste know-how si isi imbunatateste reteaua de contacte pe piata imobiliara. Consultantii cu experienta castiga, in medie, peste 7.000 de euro pe luna, iar un consultant foarte bun ajunge la 10.000 de euro lunar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO