Companii

26 de zboruri charter săptămânal către Grecia: 3.900 de români merg săptămânal în vacanţă în Grecia. Agenţiile de turism încasează 1,4 mil. euro

FOTO: Shutterstock
02.07.2010, 00:00 262

În ciuda crizei economice şi a mişcărilor sociale din Grecia,ţara în care turismul contribuie cu aproape o cincime la ProdusulIntern Brut, românii nu au renunţat la sejururile în Creta, Rhodos,Corfu şi alte insule.

Astfel, săptămânal sunt operate 26 de zboruri charter cătreinsulele din Grecia, nivel similar cu cel de anul trecut, ceea ceînseamnă că aproape 3.900 de turişti români pleacă săptămânal îndestinaţii din această ţară, potrivit calculelor ZF, ce iau înconsiderare capacitatea de 186 de locuri a unui avion şi un gradmediu de ocupare de 80%.

"Insulelegreceşti continuă să atragă turişti români, deşi s-au dus zvonurilemişcărilor sociale care au avut loc în Grecia. Din punctul devedere al turismului, Atena a fost cea mai afectată", a declaratMircea Vladu, proprietarul agenţiei de turism Prestige Tours, carea închiriat aeronave Tarom pentru a duce turişti români în insulelegreceşti şi care se aşteaptă să vândă în acest sezon de vară 400 depachete pentru Grecia.

Şi oficialii Ministerului Turismului şi Culturii din Greciasubliniau faptul că anumite destinaţii turistice au fost afectateconsiderabil de criză, în timp ce altele au câştiguri mai mari caînainte.

Agenţiile de turism de pe piaţa românească încasează circa 1,4milioane de euro săptămânal din vânzarea de vacanţe cu avionul înGrecia, potrivit calculelor ZF, ce iau în considerare un număr deaproape 3.900 de turişti săptămânal ce plătesc 350 de euro fiecarepentru un sejur. În total, agenţiile de turism ar putea încasa 21de milioane de euro în perioada iunie-septembrie din vânzareavacanţelor ce includ transportul cu avionul.

Cele mai solicitate destinaţii gre ceşti de către români suntinsulele Creta, Rhodos, Corfu, Zakyntos, Santorini, Kos şiSkyathos, potrivit datelor transmise de Asociaţia Naţională aAgenţiilor de Turism (ANAT).

Cei mai mulţi români care şi-au rezervat vacanţe cu transportinclus cu avionul pentru Grecia se vor caza la hoteluri de trei şipatru stele, potrivit reprezentanţilor agenţiilor de turism. Pelângă aceşti turişti, mai sunt şi cei care merg în Grecia cuautocarul sau cu maşinile proprii.

Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale aAgen ţiilor de Turism (ANAT), a declarat că numărul turiştilor carevor pleca în vacanţă în Grecia cu zboruri charter în perioada devară se va menţine la nivelul celui de anul trecut, adică la circa50.000 de turişti.

În luna iunie, avioanele charter care au zburat spre destinaţiidin Grecia au operat la grade de ocupare de peste 90%. "Prima lunăde vară este de regulă o lună în care avioanele care zboară spreGrecia sunt aproape pline, având în vedere că iunie vacanţele aucele mai mici preţuri din tot sezonul de vară", a spus MirceaVladu. În lunile iulie şi august, gradele de ocupare aleaeronavelor se ridică la 75-85%, potrivit reprezentantului PrestigeTours.

Zborurile charter spre insulele greceşti sunt operate decompaniile aeriene Aegean Airlines, Tarom şi Romavia, ce auîncheiat parteneriate cu agenţiile de turism, potrivit ANAT.

Cât câştigă o companie aeriană

Compania aeriană Tarom va opera vara aceasta zboruri charterspre Rhodos, Heraklion, Kos şi Santorini din Grecia. Operatorul destat mai are zboruri şi spre destinaţii din Spania, Turcia şiEgipt, aşteptând încasări de 12 milioane de euro din operarea a 600de chartere. Astfel că pentru fiecare aeronavă închiriată Taromcâştigă 20.000 de euro.

Spre deosebire de cursele de linie, în care aeronavele pot zburafie cu toate locurile ocupate, fie cu grade de ocupare de sub 50%,operarea de chartere aduce un profit sigur companiilor aeriene,preţul fiind stabilit pe cursă. Anul trecut, reducerea bugetelor devacanţă ale turiştilor a dus la scăderea pieţei de chartere cu35%-40%, în condiţiile în care o parte din zboruri au fost anulatesau comasate de către agenţiile de turism din cauza neocupăriilocurilor din avioane. Potrivit datelor Asociaţiei Naţionale aAgenţiilor de Turism, aproape 130.000 de turişti au mers anultrecut în vacanţe cu zboruri charter.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO