Companii

5.000 de angajari pentru oleoductul Constanta-Trieste

10.04.2007, 18:42 56

Constructia oleoductului Constanta-Trieste ar putea crea 5.000 de noi locuri de munca pe perioada realizarii proiectului, din care 1.000 vor ramane permanente, spun reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului. Companiile de profil Oil Terminal si Conpet, ambele cu capital majoritar de stat, ar putea deveni operatorii acestei conducte, ceea ce va duce la extinderea activitatii lor si implicit la marirea veniturilor realizate, mai spun sursele citate.
Potrivit oficialilor MEC, in a doua jumatate a acestei luni va avea loc o reuniune la Bucuresti pentru discutarea si evaluarea posibilitatilor pentru dezvoltarea proiectului. Deocamdata nu a fost stabilita forma sub care va fi asigurata finantarea proiectului, cel mai posibil scenariu fiind formarea unei companii de proiect care sa suporte costurile constructiei.
"Suntem foarte interesati de realizarea proiectului privind construirea oleoductului Constanta - Trieste. Pentru noi este o oportunitate pe care am fi gata oricand s-o finantam. Ne conecteaza la resursele de titei din zona Marii Negre si bazinul Marii Caspice", spune Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol. Grupul detine deja cea mai importanta rafinarie din Romania, Petromidia, si ar putea obtine alte capacitati de rafinare in Serbia daca va prelua controlul asupra pachetului majoritar din cea mai mare companie petroliera sarbeasca NIS (Nafta Industrija Srbije). Serbia, alaturi de Croatia, Slovacia, Italia si Romania, au semnat saptamana trecuta declaratia ministeriala pentru acest proiect.
In prezent exista trei variante pentru realizarea acestui oleoduct evidentiate prin intermediul studiului de fezabilitate realizat de catre Hill International, companie americana specializata in consultanta pentru proiecte in domeniul constructiilor. Banii pe care Romania poate sa-i castige depind de varianta de lucru aleasa. Sumele variaza intre 1,8 si 3,5 mld. euro tinand cont de o capacitate de transport cuprinsa intre 40 si 90 de milioane de tone de titei pe an. Aceste beneficii cumulate sunt calculate pentru o perioada de viata a conductei de 20 de ani
Conducta petroliera paneuropeana (PEOP), intre Constanta si Trieste, urmeaza sa intre in exploatare in 2012, relateaza Reuters. Cu o lungime de 1.400 de kilometri si un cost estimat la 2-3,5 miliarde euro, conducta va aproviziona rafinarii din nordul Italiei si Europa Centrala cu petrol provenit din zona Marii Caspice. Jumatate din conducta se va afla pe teritoriul Romaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO