Companii

A&D Pharma creste mai mult pe retail decat pe distributie, pana la peste 300 mil. euro

28.11.2007, 17:57 45

Mediplus, divizia de distributie, a contabilizat un avans de de 30% al afacerilor de la 197,7 mil. euro in primele trei trimestre din 2006 pana la 256,5 mil. euro in perioada similara din 2007. O crestere mai mare, de 39%, a fost inregistrata pe divizia de retail, Sensiblu, pana la 87,4 mil. euro.
Raportat la trimestre insa, Mediplus a inregistrat in perioada iulie-septembrie vanzari de 86,4 mil. euro, in usoara scadere comparativ cu perioada aprilie-iunie, in timp ce Sensiblu a continuat pe un trend ascendent, raportand vanzari de 31,2 mil. euro in acest interval.
Rezultatele din primele noua luni se datoreaza echipei de vanzari si marketing, extinderii liniei de produse a Mediplus si marirea infrastructurii logistice, potrivit raportulul companiei publicat pe Bursa din Londra.
Mediplus opereaza in prezent 12 depozite si distribuie 5.000 de produse la aproximativ 3.500 de farmacii.
Sensiblu este cea mai mare retea de retail farmaceutic de pe piata locala, ce cuprinde 219 unitati. In trimestrul trei al anului, reteaua s-a extins cu sase noi locatii (dintre care doua sunt magazine L'Occitane, una este in interiorul unui spital, iar restul sunt localizate in hipermarekturi).
Actiunile A&D Pharma se tranzactioneaza incepand cu toamna anului trecut pe piata AIM a Bursei din Londra, sub forma de Global Depositary Receipts (GDR - titluri care au in spate actiuni ale companiei). Ultimele tranzactii cu actiuni A&D Pharma s-au efectuat la 17 euro pentru un GDR. La acest nivel de pret capitalizarea companiei a ajuns la 566 mil. euro.
Actionarii grupului farmaceutic au aprobat recent vanzarea de actiuni pe o noua piata de capital, ceea ce urmeaza sa se intample in 2008. Procesul ar putea fi ingreunat de criza de pe pietele externe. Compania analizeaza de asemenea si posibilitatea atragerii de noi finantari.
Planurile A&D Pharma prevad si continuarea politicii de extindere regionala, inceputa in 2006 prin infiintarea unui distribuitor in Republica Moldova, si prospecteaza in acest sens pietele din regiune.
Obiectivul este ca, intr-un interval de cinci ani, prezenta externa a A&D Pharma sa se concretizeze in cinci state. Actionarul majoritar al A&D Pharma este vehiculul de investitii Sograno BV, entitate inregistrata in Olanda. Sograno BV este indirect detinuta de Smooth Winds Ltd., Future Sun Holdings, Breezi Carm Holdings Inc. si Wynding Investments Inc., toate companii inregistrate in Insulele Virgine.
Actuala conducere executiva detine 7% din actiuni, insa, potrivit unui plan aprobat recent, aceasta si-ar putea mari detinerile daca grupul isi va atinge obiectivele legate de cresterea profitului operational si de evolutia companiei pe Bursa.
Intreaga piata farmaceutica si-a incetinit ritmul de crestere in cel de-al treilea trimestru, avansul fiind de numai 4,5% comparativ cu intervalul similar din 2006, cei mai loviti fiind producatorii locali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO