Companii

Achizitie pe piata medicamentelor: Terapia preia producatorii Pharmaplant si Promedic

03.08.2005, 18:54 42

Compania clujeana Terapia si-a consolidat pozitia pe piata farmaceutica, dupa ce ieri reprezentantii firmei au semnat contractele de achizitionare a doua companii farmaceutice, Pharmaplant si Promedic, ambele cu sediul in Bucuresti.

Oficialii companiei estimeaza o crestere cu 15% a actualei cote de piata prin aceste achizitii.

Pentru urmatorii 2-3 ani, aportul la cifra de afaceri anuala a companiei Terapia a celor doua fime achizitionate este estimat la circa 12,3 milioane euro (15 milioane de dolari).

"Terapia urmareste sa-si consolideze pozitia pe piata romaneasca si pe pietele-cheie de export. Suntem convinsi ca achizitia celor doua companii va aduce o crestere vizibila a veniturilor si un portofoliu mai larg, ce va fi promovat in mod eficient prin programe complexe de marketing. Achizitionarea celor doua companii se inscrie in strategia companiei spre o puternica crestere organica, iar prin completarea portofoliului cu produsele celor doua companii estimam o crestere de aproximativ 5,7 milioane de euro (7 milioane de dolari) pentru anul 2005, in plus fata de ceea ce era prognozat", a declarat pentru ZF Transilvania Stephen R. Stead, director general al Terapia.

Terapia este detinuta de fondul american de investitii Advent International, care a achizitionat anul trecut 95% din actiunile societatii, in urma unei tranzactii de 45 de milioane de dolari (37,5 milioane de euro).

Pharmaplant si Promedic reprezinta doua companii romanesti cu capital privat, avand o cifra de afaceri cumulata de peste 5 milioane de euro (6,2 milioane de dolari) si un numar de aproximativ 100 de angajati.

Prin achizitia facuta, Terapia a incorporat atat personalul calificat, cat si facilitati noi de productie, plus un portofoliu complementar celui existent. Acest lucru se traduce intr-o serie de noi produse farmaceutice (siropuri, picaturi oftalmice, nazale si otice) si extinderea portofoliului pe ariile terapeutice de interes (sistemul nervos central, cardiovascular, diabet).

Procesul de integrare a celor doua companii se va finaliza pe parcursul urmatoarelor luni, avandu-se in vedere inclusiv sectoarele comercial, IT, comunicare, resurse umane si financiar. Pentru inceput, cele doua unitati de productie din Bucuresti vor fi conduse ca departamente separate, iar activitatea de productie din Cluj va continua sa se deruleze ca si pana acum.

Compania Terapia ocupa locul al doilea intre producatorii romani de medicamente, inregistrand anul trecut o cifra de afaceri de 42 milioane de euro (51,5 milioane de dolari). In primul semestru al anului 2005, cifra de afaceri a companiei a fost de 27 milioane de euro (33 de milioane de dolari).

Societatea numara 800 de angajati si este cel mai mare exportator de medicamente, cu o structura a vanzarilor in 2004 concentrata astfel: Romania - 84%, Rusia - 11%, Ucraina - 2%, Polonia - 1%, alte tari - 2%. Bugetul de investitii alocat de companie pentru semestrul al doilea al anului 2005 este de 4,9 milioane de euro (6 milioane de dolari), cele mai importante proiecte de investitii in derulare fiind in sediul administrativ din Cluj, intr-un nou depozit si o cladire pentru sectia de ambalare produse farmaceutice si proiectul de ecologizare si reorganizare a platformei din Cluj.

Terapia a atras recent interesul celei mai mari companii farmaceutice cehe, Zentiva.

Potrivit companiei de cercetare Cegedim, Terapia ocupa la finele anului trecut locul sapte pe piata locala de profil, cu vanzari de 30,2 milioane euro si o cota de 3,1%. Pe piata locala, printre concurentii Terapia se numara GlaxoSmithKline (GSK), Hoffmann La Roche, Novartis, Sicomed Bucuresti sau Antibiotice Iasi. laura.laurentiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO