Companii

Actionar Asmita: Bancile ne ajuta, dar cer dobanzi mai mari. Cum comentati?

Actionar Asmita: Bancile ne ajuta, dar cer dobanzi mai mari

Pana in iulie au fost vandute doar 383 de apartamente din cele 758 ale Asmita

22.09.2009, 00:00 26

Reprezentantii fondului de investitii ECDC, care detine jumatatedin proiectul imobiliar Asmita Gardens din Capitala, spun cabancile din Romania si Bulgaria au fost cooperante in ceea cepriveste restructurarea creditelor acordate, dar au crescutmarginile dobanzilor, ca urmare a inrautatirii conditiilorpietei.

Fondul a fost nevoit in vara acestui an sa aduca fonduri propriisuplimentare de 4,8 milioane de euro pentru dezvoltarea proiectuluiAsmita Gardens si a majorat imprumutul de constructie de la 51 mil.euro la 70 mil. euro, ca urmare a scaderii vanzarilor deapartamente.

ECDC nu precizeaza in raport numele bancii finantatoare dinRomania, insa potrivit datelor disponibile, fondul lucreaza cuAlpha Bank pentru proiectul Asmita Gardens. Din imprumutul de 70mil. euro au fost trasi 43,7 mil. euro la o dobanda echivalenta curata Euribor pe trei luni plus 4%.

"In pietele din Bulgaria si Romania bancile au sprijinitdezvoltatorii, dar in acelasi timp au reflectat conditiile pieteiin costul creditelor. Cu o singura exceptie, bancile care aufinantat compania au majorat marginile de dobanda pe imprumuturileexistente", se arata intr-un raport financiar al fondului ECDC,administrat de compania britanica Charlemagne Capital.

Reprezentantii nu au precizat insa numele bancii care nu amajorat dobanda.

Pana la sfarsitul lunii iulie a acestui an au fost vandute doar383 de apartamente din cele 758 de unitati ale proiectului AsmitaGardens, desi lucrarile la cele sapte turnuri de pe Splaiul Uniriiau fost finalizate aproape integral.

Fondul ECDC mai detine in Romania o participatie de 50% in firmacare dezvolta turnul de birouri Euro Tower de pe strada BarbuVacarescu, a carei finalizare este programata pentru luna noiembriea acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO