Companii

Actionarii Help Net primesc dividende de 400.000 de lei

26.10.2006, 19:01 231

Actionarii retelei de farmacii Help Net vor primi dividende de 400.000 de lei (aprox. 110.000 euro) din valoarea profitului net obtinut anul trecut, conform datelor publicate de companie in Monitorul Oficial.
In 2005, Help Net Farma, compania care detine reteaua de farmacii, a raportat un profit net de 764.000 de lei (211.000 euro) la o cifra de afaceri de 89,97 milioane de lei (24,8 milioane de euro).
Actionarul majoritar al Help Net Pharma este Ovidiu Buluc, care detine 53,25% din titlurile companiei. Acesta detine de asemenea si distribuitorul de medicamente Farmexim, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala. Celelalte persoane implicate in afacere sunt Isabelle Iacob - directorul general al retelei de farmacii Help Net, cu 30% din actiuni, Alina Barcaru, (7%), Iulia Grigorescu (1,25%), Liviu Anton (1,25%) si Andreea Gheorghiu (1,25%). Impreuna cu Ovidiu Buluc acestia detin 94% din actiunile Help Net Farma.
Plata dividendelor se va face proportional cu cota de participare la beneficii a fiecarui actionar in parte, potrivit anuntului.
"Este primul an in care vom acorda dividente actionarilor", a afirmat Ovidiu Buluc.
Totodata, actionarii companiei au aprobat si bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul in curs.
Help Net Farma si-a bugetat venituri totale de 175 mil. lei (49,2 mil. euro), cu 75,2% mai mult comparativ cu anul precedent. Nivelul cheltuielilor companiei a fost stabilit la 157,5 mil. lei (44,3 mil. euro). In acelasi timp, compania are o tinta de profit brut de 17,5 mil. lei (aprox. 5 mil. euro).
Help Net este una dintre cele mai mari retele de farmacii din tara, numarand aproximativ 93 de farmacii si peste 750 de angajati.
Planurile companiei pentru acest an au in vedere depasirea pragului de 100 de unitati deschise. Pentru a atinge acest obiectiv, compania a stabilit pentru investitii un buget de 1,5 mil. euro.
In Romania exista la acest moment aproximativ 4.500 de farmacii. Cele mai importante retele sunt, pe langa Help Net, Sensiblu, Catena, City Pharma, Dona, Omnia, Remedio sau Centrofarm.
Marja medie de profit in aceasta industrie este de aproximativ 3-4%, conform datelor furnizate de jucatorii din piata. Anul trecut insa, din cauza concurentei puternice dintre retele, majoritatea au raportat rezultate in scadere si niciuna nu a trecut de 1 mil. euro profit. Astfel, Sensiblu a raportat o pierdere neta de 6,3 mil. euro. Compania a investit masiv in extindere, iar in prezent opereaza peste 200 de farmacii. Cu un profit de 0,1 mil. euro, Catena a fost singurul jucator al carui profit a stagnat anul trecut. Reteaua este detinuta de Anca Vlad si numara 118 unitati la finalul lui 2005.
Vanzarile de medicamente prin intermediul farmaciilor au atins 900 mil. euro anul trecut. Principalele retele au anuntat planuri agresive de expansiune pe termen scurt si mediu.
Pe o piata in crestere, actionarii companiilor din domeniu au primit oferte de vanzare a businessului, insa nicio tranzactie de amploare nu s-a consemnat, majoritatea asteptand forma finala a legii farmaciei.
In prima jumatate a acestui an, vanzarile de medicamente au atins 725 mil. euro, cu 21% mai mult comparativ cu perioada similara a anului trecut. Cea mai mare parte din aceasta valoare este reprezentata de vanzarile prin farmacii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO