Companii

Actionarilor A&D Pharma le intra 5 mil. euro in conturi din afacerea Ozone

Actionarilor A&D Pharma le intra 5 mil. euro in conturi din afacerea Ozone

Robert Popescu, CEO al A&D Pharma: 2009 a fost un an foarte bun in materie de rezultate financiare. Prin masurile de restructurare anuntate compania a urmarit reducerea costurilor, portofoliul a contribuit semnificativ la performanta din 2009 si credem ca exista in continuare posibilitati de crestere

21.03.2010, 23:19 79

Compania a obtinut un rezultat net pozitiv, dupa doi ani cupierderi cumulate de peste 10 milioane de euro, in contextul incare piata farmaceutica locala a crescut cu 13% in lei si s-acontractat cu 1,7% in euro, la 1,92 mld. euro.

"2009 a fost un an foarte bun in materie de rezultatefinanciare. Prin masurile de restructurare anuntate compania aurmarit reducerea costurilor, portofoliul a contribuit semnificativla performanta din 2009 si credem ca exista in continuareposibilitati de crestere", a declarat Robert Popescu, CEO alA&D Pharma.

Reprezentantii companiei au mentionat ca din octombrie 2008 panain prezent numarul angajatilor a fost diminuat de la 3.540 la3.100, iar in 2009 costurile de salarizare au fost reduse la 38 demilioane de euro, fata de 50 de milioane de euro cu un an inainte. "Convertind din lei ineuro, cel putin sase milioane de euro sunt rezultatul pe care l-amobtinut din restructurare", a declarat Dimitris Sophocleous,directorul financiar al grupului.

Achizitia Ozone a adus operatiuni in cincitari

In cursul anului trecut compania a modificat structura debusiness intre diviziile principale, astfel ca Divizia de Marketing& Sales are in sarcina doar promovarea unor produse siservicii, in timp ce distributia si achizitiile aferente au fosttransferate catre Divizia de Distributie. Astfel, Mediplus ainregistrat in 2009 cele mai mari venituri, 380 de milioane deeuro, in crestere cu 16,5%, in timp ce Marketing & Sales ainregistrat afaceri de 42,4 milioane de euro, in scadere cu57%.

La finalul lui 2009 compania a finalizat achizitia unor companiifarmaceutice din regiune, cu activitati de import, marketing,vanzari si distributie. Companiile preluate sunt Ozone Laboratoriessi Ozone Laboratories Services din Polonia, Ozone LaboratoriesMagyarorszag din Ungaria, Arishop Pharma AD si subsidiarele dinBulgaria, Ozone Laboratories din Slovacia si Ozone Laboratories dinCehia.

"Am cumparat doua companii care au operatiuni in cinci tari.Valoarea este de 20-23 de milioane de euro, iar cash-ul implicateste de 5 milioane de euro, diferenta fiind reprezentata depreluarea unor datorii si schimbul de actiuni", a declaratPopescu.

Cele 5 milioane de euro pentru achizitii vor fi platite in 2010si 2011, iar dezvoltarea lor va presupune investitii de 1-1,2milioane de euro.

"Vom copia in aceste tari modul de operare din Romania si il vomadapta la specificul local. Astfel vom avea o acoperire regionalasi vom putea negocia si reprezenta mai bine partenerii nostri inregiune", a spus Sophocleous. El a adaugat ca in cadrul tranzactieis-a ales plata a 5 milioane de euro cash pentru a motiva vanzarea,chiar daca actionarii companiilor preluate sunt si actionari aiA&D Pharma. "Altfel ar fi putut fi motivati sa vanda integralcash catre alt jucator. In felul acesta avem totul sub umbrelanoastra."

Fara alte achizitii

Pentru perioada urmatoare A&D Pharma nu a inclus in planulde dezvoltare achizitii importante in regiune, prioritateaprincipala fiind integrarea operatiunilor nou preluate sidezvoltarea greenfield a celei de-a patra linii de business, AnimaSpeciality Meical Services - divizia nou infiintata de serviciimedicale private.

"Este un proiect gandit greenfield, cu o dezvoltare organica.Daca am fi vrut, am fi avut resursele de a cumpara un jucator dinpiata", a spus Popescu.

"Capacitatea de indatorare a grupului este de 120 de milioane deeuro (de trei ori valoarea EBITDA - n.red.), iar datoriile trecusor de 60 de milioane de euro. Rezulta ca avem peste 60 demilioane de euro, capacitate de care nu am profitat, nu ne-amfolosit", a spus Sophocleous. Executivii A&D Pharma au adaugatca in 2010 nu este prevazuta nici achizitia de retele de farmaciisau farmacii independente care sa fie apoi incluse in lantulSensiblu, cu vanzari de 190 de milioane de euro anul trecut.

Amenintarile din 2010

Popescu a amintit de faptul ca in 2010 industria farmaceutica vafi afectata mai multe masuri legislative, printre care cea de"claw-back" - taxa pe vanzari, subfinantarea acuta a sistemului desanatate, si riscul amanarii, din nou, a platii datoriilor CaseiNationale de Asigurari de Sanatate catre farmacii in lipsa uneirectificari bugetare.

"Exista doua posibilitati. Ori o rectificare bugetara, ori oextindere suplimentara a termenelor de plata, iar farmaciile voravea probleme, pentru ca timp de sase luni va trebui sasupravietuiasca fara bani."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO