Companii

Actionarul Petrom: Investitiile vor fi diminuate cu maxim 10%

Actionarul Petrom: Investitiile vor fi diminuate cu maxim 10%

Helmut Langanger, membru al comitetului executiv al OMV: Nu va asteptati sa mai gasim elefanti in subsolurile Romaniei!

16.11.2008, 19:50 18

Acest set de masuri nu lasa fara urmari activitatea din Romania, desi austriecii dau asigurari ca nu aici se vor vedea cele mai puternice efecte ale acestor strategii de criza.

"In Romania, diminuarile in ceea ce priveste investitiile vor fi destul de limitate datorita faptului ca piata locala are foarte mult potential. Cu toate acestea, investitiile vor fi dimunate cu maxim 10%, tinta de productie stabilita pentru 2010 ar putea fi redusa cu 5-6%, dar ar putea fi indeplinita cu o intarziere de 1-2 ani", explica Helmut Langanger, membru al comitetului executiv al OMV, responsabil pentru activitatea de explorare si productie.
OMV anuntase pentru Petrom un buget de investitii anual de 800 mil. euro pentru segmentul de explorare si productie si de 150 mil. euro pentru noi descoperiri in perioada 2008-2010. In acest interval, productia Petrom ar fi trebuit sa ajunga la circa 210.000 de barili echivalent petrol pe zi de la un nivel actual de circa 190.000 de barili zilnic.
Reprezentantul OMV a declarat ca una dintre cele mai importante amenintari pentru activitatea grupului este instabilitatea fiscala in unele piete. "Daca ni se pun prea multe taxe, nu vom investi. Nu cred ca ar fi o idee buna mai ales in contextul in care nu ne asteptam sa gasim perimetre noi, de mari dimensiuni, in Romania care sa justifice taxari suplimentare. Nu va asteptati sa mai gasim elefanti in subsolurile Romaniei!", a mai precizat Langanger. Potrivit acestuia, rezervele locale mai pot asigura o buna acoperire a cererii pentru cel putin cateva zeci de ani in contextul continuarii investitiilor.
In ceea ce priveste posibilitatea realizarii unei achizitii externe, Langanger spune ca banii se vor duce in grup, in cresterea organica a acestuia. "Nu poti sa cumperi cand veniturile tale se injumatatesc din cauza ieftinirii barilului de petrol. Te concentrezi sa folosesti banii in investitii proprii", a mai spus reprezentantul OMV, care crede ca un pret al barilului de 50 de dolari este nesustenabil pe terme lung, un pret normal fiind cuprins intre 70 si 80 de dolari pe baril. Potrivit OMV, la fiecare crestere cu un dolar a barilului de titei, profitul operational creste cu 50 de milioane de euro. La nivel de grup, obiectivele in ceea ce priveste activitatea de explorare si productie au fost reduse de la 400.000 de barili echivalent petrol pana la 350.000-360.000 de barili zilnic, in conditiile in care bugetul alocat pentru acest segment a fost taiat cu o treime pentru urmatorii doi ani.
Pe partea de rafinare si marketing, finalizarea investitiilor in moderinzarea Petrobrazi, cea mai mare rafinarie a Petrom care trebuia sa ajunga in 2010 la o capacitate de rafinare de 6 milioane de tone anual de la 4,5 milioane de tone cat are in prezent, va fi amanata cu un an din cauza constrangerilor legate de bugetul de investitii.
Deja, comenzi in valoare de 40 de milioane de euro au fost amanate. Extinderea retelei de benzinarii a Petrom este amanata, la fel si investitiile in realizarea unor capacitati de depozitare, in timp ce vanzarea statiilor cu rezultate slabe va fi accelerata, se arata intr-un raport al OMV.
Potrivit datelor OMV, pana in 2013 este asteptata o crestere de 19% a consumului de carburanti in cazul regiunii din care face parte si Romania, in timp ce, de exemplu, in cazul pietelor din vest este asteptata o crestere de numai 5% in perioada analizata. Cu toate acestea, este vizibila o scadere de ritm in contextul in care doar anul acesta piata carburantilor a crescut cu peste 10%.
Pe partea de gaze naturale si energie electrica, OMV a spus ca amana dezvoltarea unor capacitati de stocare subterana a gazelor in Romania gandite in perspectiva proiectului Nabucco, dar ca planul vizand constructia centralei de 860 MW pe platforma de la Petrobrazi ramane in picioare. In acelasi timp, OMV spune ca Petrom este in negocieri pentru dezvoltarea a 2-3 proiecte eoliene de cate 100-300 MW in regiunea Marii Negre.
La nivel de grup se are in vedere o reducere a costurilor operationale cu circa 300 mil. euro pana in 2010.
In ciuda crizei, OMV considera ca a facut o afacere buna la momentul achizitiei Petrom, pretul platit atunci fiind considerat bun si acum cand barilul a ajuns si la 50 de dolari.
"Petrom este inca o investitie buna, chiar si acum cand barilul scade. Cei cinci ani de crestere continua a barilului au fost in sine un semn ca vor urma perioade mai grele, dar oricum pe termen lung preturile mari se vor intoarce. Acum, ceea ce este cu adevarat extrem nu este pretul de 50 de dolari, ci rapiditatea cu care se fac schimbarile", a declarat Wolfgang Ruttenstorfer, CEO-ul si presedintele OMV.
OMV a preluat Petrom in 2004, platind 669 mil. euro pentru 33,34% din actiunile companiei, restul pana la un nivel de 1,5 mld. euro fiind majorare de capital. In 2004, barilul de titei costa circa 30 de dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO