Companii

Adrian Baicusi: Romania este acum considerata China Europei

13.12.2005, 13:39 26

Directorul general al operatiunilor grupului german Siemens in Romania a anuntat atingerea unei cifre de afaceri de 350 mil. euro in 2005 de catre filiala locala.

Anul acesta, filiala locala a concernului industrial german Siemens, a ajuns sa numere 2.500 de angajati si sa fie prezenta in 13 locatii, comparativ cu cei 600 de salariati si 6 locatii inregistrate in urma cu doi ani.

Anul fiscal 2005, cu inchidere pe 30 septembrie, a adus pentru Siemens in Romania o cifra de afaceri de peste 350 de milioane de euro. Explicatia se gaseste in politica adoptata de companie, care a vizat mai multe achizitii, dar si dezvoltarea unor proiecte greenfield. Contextul economic a fost si el un atu.

"Romania se afla acum intr-un boom al interesului, fiind adesea denumita China Europei. Aici se afla cel de-al doilea punct de dezvoltare important, dupa Rusia, datorita oportunitatilor existente pe piata. Calificarea fortei de munca, transferul rapid de competente, dar si costurile scazute pe care le implica activitatile in Romania au transformat 2005 intr-un an bun pentru noi", a declarat Adrian Baicusi, directorul general Siemens SRL, care a venit la conducerea companiei in septembrie, 2003.

"Acum doi ani, eram 600 de oameni, acum sunt peste 2.500 de angajati. Acum doi ani eram in 6 locatii. Azi, Siemens este prezenta in Romania in 13 puncte", a adaugat Baicusi. "Tinta de afaceri fixata pentru 2014, care prevede atingerea unei cifre de afaceri de 1 miliard de euro, se afla si ea in grafic", a continuat seful operatiunilor.

Proiectele de infrastructura in domeniul energetic si industrial derulate de companie au avut cea mai semnificativa contributie la obtinerea acestui rezultat. Siemens se numara printre cei mai importanti furnizori de echipamente si de proiecte la cheie pentru compania nationala de transport al energiei electrice Transelectrica. Cel mai valoros contract semnat cu Transelectrica a fost incheiat in 2004, pe o durata de trei ani, si prevede reabilitarea celei mai mari statii electrice din Romania, Bucuresti Sud.

O alta afacere profitabila pentru Siemens s-a dovedit a fi castigarea licitatiei internationale pentru constructia unei statii de tratare a apelor uzate in Portul Constanta, valoarea contractului fiind de 6,48 milioane de euro. Contractul a fost incheiat in iulie 2005 si urmeaza sa fie finalizat in luna octombrie a anului viitor. In 2006, germanii urmeaza sa realizeze inca doua astfel de proiecte la Iasi.

Printre cele mai importante afaceri intreprinse de Siemens in 2005 se numara preluarea integratorului local de sisteme informatice Forte Company, firma cu aproximativ 220 de angajati si cu o cifra de afaceri de 17 milioane de euro in 2003, lansarea operatiunilor in cele doua fabrici de componente electronice de la Sibiu, precum si deschiderea unui punct de lucru la Cluj-Napoca, al doilea dupa centrul de la Timisoara.

In momentul de fata, procesul de integrare al companiei romanesti Forte in cadrul Siemens Business Services se afla in plina desfasurare.

"Nu este usor sa preiei o companie cu aproximativ 220 de oameni si sa-i obisnuiesti cu valorile Siemens, dar si cu modalitatea de lucru. Procesul reprezinta o mare provocare pentru noi", a declarat Baicusi.

Prin preluarea Forte Company, Siemens si-a adjudecat a treia pozitie pe piata serviciilor IT.

Programul de investitii pentru 2006 vizeaza realizarea a inca doua mari proiecte de software la Iasi si la Cluj-Napoca. Strategia de dezvoltare aferenta anului viitor stabileste cresterea organica a companiei, dar si viitoare achizitii.

"Este greu de cuantificat nivelul investitiilor care se vor face in acest sens pentru ca vorbim inainte de toate de oameni si de dezvoltarea lor", a explicat directorul Siemens.

Compania a incheiat cea mai mare afacere de dupa 1990 din industria feroviara romaneasca, cunoscuta sub numele de "Sageata albastra". Germanii au semnat in 2001 un contract in valoare de 321 mil. euro cu CFR Calatori pentru livrarea a 120 de automotoare Desiro (trenuri destinate unor distante medii de pana la 140 de km). Contractul are o clauza potrivit careia, ulterior, CFR Calatori poate opta pentru o suplimentare a comenzii cu inca 104 trenuri, in valoare de peste 300 mil. euro. Cu CFR Marfa, Siemens a incheiat in 2004 un contract de 98 de mil. euro pentru 40 de locomotive diesel. Germanii au si cu CFR Infrastructura o afacere de 45 de mil. euro pentru modernizarea sistemelor informatice din gari, unde finantarea contractului comercial este asigurata de catre ABN Amro Bank Romania printr-un credit angajat cu garantia statului.

Sectorul necesita in continuare investitii consistente atat in ceea ce priveste materialul rulant, infrastructura, dar si automatizarea transporturilor. "Daca Romania va adera in 2007 la structurile europene, se vor debloca multe proiecte de infrastructura. Gradul de penetrare al transporturilor feroviare este mai mare decat cel atins in Occident, dar paradoxal, fondurile alocate in aceasta directie sunt mult mai reduse", a conchis Baicusi.

Grupul Siemens este prezent in noua mari orase printre care Craiova, Timisoara, Arad si Bucuresti, cu puncte de lucru in 32 de localitati.

roxana.petrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO