Companii

Adrian Porumboiu se lanseaza pe piata vinurilor

14.01.2004, 00:00 128

Omul de afaceri Adrian Porumboiu, care controleaza un holding agricol care deruleaza afaceri de peste 2300 mld.lei, a anuntat ca va intra in aceasta vara pe piata vinurilor.
"Anul trecut Dumnezeu nu ne-a dat grau, in schimb ne-a dat o productie buna de struguri. Am cumparat spre finele anului trecut, cu 6 miliarde de lei, o hala care a apartinut societatii Vascovin si vreau sa investesc 300.000 de euro intr-o linie de imbuteliere", a declarat pentru Ziarul Financiar Adrian Porumboiu, presedintele holdingului agricol Racova Com Agro Pan.
Porumboiu detine 120 de hectare de vita de vie la Colinele Tutovei in sudul judetului Vaslui de unde a obtinut anul trecut  o productie de 1200 de tone de struguri. El spune ca va scoate pe piata, cel mai probabil din aceasta vara, sortimente de vin alb si rosu. El crede ca Merlotul de Barlad este un vin bun. "Pana acum problema a fost imbutelierea acestuia", afirma Porumboiu. Podgoria Colinele Tudovei si-a dobandit un renume prin vinurile rosii de calitate superioara din soiurile Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon si Merlot, si prin vinurile albe de consum curent, Aligoté si Feteasca Regala.
Pana la momentul anuntarii investitiei, vinul produs la Colinele Tutovei era vandut in vrac. In 2002, peste 60% din exporturile producatorilor romani au fost dealtfel realizate astfel cu precadere catre Republica Moldova. "Acum vinul vandut in vrac este mai ieftin ca apa si acesta este unul din motivele care m-au determinat sa scot pe piata propriile marci", sustine Porumboiu.
In opinia expertilor, Porumboiu se va inscrie la momentul lansarii propriilor sortimente in categoria producatorilor de nisa care vand mai scump si mai putin. "Colinele Tutovei este o denumire importanta, dar care la fel ca si altele, a fost abandonata in ultimii 10 ani. Domnul Porumboiu face un pas important acum, pentru ca odata cu intrarea in UE ii va fi foarte greu sa mai intre pe aceasta piata", spune Basil Zarnoveanu, presedintele Asociatieie Producatorilor si Exportatorilor de Vin.
Porumboiu detine cel mai mare holding agricol din Moldova, Comcereal Vaslui, cu activitati in agricultura (40.000 de hectare luate in arenda sau detinute in proprietate), depozitarea cerealelor si industria alimentara. "Nu am definitivat inca datele de bilant pentru anul trecut, insa cred ca ne vom situa undeva in apropierea cifrei de afaceri din 2002, care s-a ridicat la 2300 miliarde de lei. Am reusit sa investim anul trecut peste 25 de milioane de dolari, in ponderi aproape egale atat in agricultura cat si in industria alimentara", afirma Porumboiu.
El explica ca scaderi masive au fost inregistrate in agricultura,  unde au fost pierderi insemnate din cauza calamitatilor naturale, dar ca a reusit totusi sa se redreseze pe pe baza prelucrarii. "Au fost calamitati naturale cu care nu ne-am mai confruntat de 60 de ani. Comcereal Vaslui a devenit din cel mai mare producator de cereale unul din cei mai mari importatori, pana acum importand grau in valoare de 14 milioane de dolari. Pentru acest an avem cea mai mare suprafata insamantata cu grau: 23.600 de hectare", spune Porumboiu.
Holdingul lui Porumboiu a cumparat anul trecut Ulerom Vaslui, care in urma investitiilor si-a dublat capacitatea de productie, iar urmatoarele trei luni o fabrica de lapte in urma unei investitii de 2,2 milioane de euro. Grupul de firme detine 196 de magazine proprii de desfacere in toata Moldova, si fabrici de paine in Vatra Dornei, Campulung Moldovenesc, Vaslui, Suceava, Radauti, Gura Humorului, Falticeni, Solca si Barlad.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO