Companii

Afacere israeliană: Tnuva închide ferma de vaci. Va lua lapte de la o fermă a fondatorului Adama

 Afacere israeliană: Tnuva închide ferma de vaci. Va lua lapte de la o fermă a fondatorului Adama

Autor: Gabriel Razi

07.03.2011, 23:46 1060

Producătorul de lactate Tnuva a decis să renunţe la ferma devaci de la Adunaţii-Copăceni (lângă Bucureşti) după ce a investitîn acest business 8 mil. euro şi a raportat pierderi în fiecare an,urmând să obţină materie primă de la ferma lui Isaac Cohen-Hoshen,unul dintre fondatorii dezvoltatorului imobilar Adama.

Israelianul Isaac Cohen-Hoshen deţine alături de o altă companiedin Israel firma Koplax din judeţul Prahova, care are aproape 1.000de vaci exploatate pentru lapte şi se află în top 20 cei mai mariproprietari de bovine din ţară.

Koplax a avut în 2009 afaceri de 3,5 mil. euro, în medie 63 deangajaţi şi a înregistrat pierderi de aproape un milion de euro,conform Ministerului de Finanţe. Koplax a primit de la Agenţiapentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) subvenţii de92.300 de euro pentru bovinele deţinute.

"Furnizorii noştri din România includ ferme de vaci deţinute decompania israeliană Adama Holding", a declarat Arik Schor,directorul general al Tnuva, care a explicat astfel că în Româniaexistă suficienţi furnizori de materie primă pentru fabrica deproduse lactate de la Popeşti-Leordeni.

Producătorul israelian a gândit iniţial investiţia din Româniaca un business integrat, de la fermă la procesare, astfel că în2005 când a anunţat investiţia de 55 mil. euro din România ferma devaci situată în apropierea fabricii a fost unul dintrecuvintele-cheie în discursul lui Yoram Israeli, preşedintele TnuvaRomânia la acea dată. Mai mult, ţinta companiei era să ajungă lavânzări de 70 mil. euro în România "în câţiva ani de la începereaproducţiei în fabrica de lactate".

În 2009, cifra de afaceri Tnuva România a ajuns la circa 21 mil.euro, dar pierderile producătorului de lactate au fost de peste 22mil. euro. Nici ferma din Adunaţii-Copăceni nu a reuşit să treacăpe profit, deşi pierderile sunt mult mai mici decât celeînregistrate de fabrică. Astfel, Ferma Tnuva a avut în 2009 afaceride 2,1 milioane de euro, şapte angajaţi şi pierderi de 127.000 deeuro, conform celor mai recente date ale Ministerului de Finanţe(MF). Compania Tnuva este controlată de fondul de investiţiiApax.

Cele 1.200 de vaci din ferma proprie asigurau 25% din materiaprimă folosită de fabrica de lapte de la Popeşti-Leordeni acompaniei. Refael Brown, managerul fermei, declara în noiembrie2009 că vacile au costat în jur de 1.000 de euro fiecare în 2007,atunci când au fost cumpărate din Germania şi Ungaria.

Reprezentanţii Tnuva nu au răspuns ieri până la închidereaediţiei solicitărilor ZF. Reprezentanţii diviziei imobiliare aAdama au spus că doar managerii au informaţii despre un posibilbusiness în agricultură. De altfel, ferma din Prahova nu estecontrolată de compania imobiliară, ci de unul dintre fondatoriiAdama - Isaac Cohen-Hoshen - care mai deţine o participaţieminoritară la Adama.

Închiderea fermei de vaci a Tnuva vine după ce Albalact, un altmare procesator autohton, a vândut ferma din judeţul Alba către ungrup de investitori străini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO